Home » Cardiovasculaire Gezondheid » Hartfalen: neem ongemakken niet voor lief
Sponsored

Hartfalen: neem ongemakken niet voor lief

Man ligt op de bank met hond
Man ligt op de bank met hond

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Novartis B.V.

Het risico van hartfalen wordt vaak onderschat. Ondanks de ontwikkelingen in de behandeling hebben patiënten met hartfalen een vergelijkbare levensverwachting als patiënten met kanker.1 Het is belangrijk om vroeg een goede diagnose te stellen en om na diagnose alert te zijn op ongemakken en symptomen. Benoem de ongemakken die u als patiënt ervaart bij de dokter en neem deze niet voor lief.

Geen ouderdoms- of stress klachten 

Het hart is de motor van het lichaam en pompt bloed rond om ons lichaam van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Bij hartfalen gaat de pompfunctie langzaam achteruit waardoor klachten als vermoeidheid, kortademigheid en benauwdheid ontstaan.

Deze klachten worden vaak geweten aan de hogere leeftijd (65+), stress of slecht slapen. Hoewel dat zeker een rol kan spelen, is het belangrijk om toch bij uw (huis)arts aan de bel te trekken bij deze klachten.   

Goed geïnformeerd 

De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van hartfalen is een hartinfarct. Enkele andere oorzaken zijn ritmestoornissen, niet goed behandelde langdurige hoge bloeddruk, klepafwijkingen en (genetische) hartspierziekten. Na een hartinfarct wordt hartfalen in de meeste gevallen tijdig ontdekt. In andere gevallen is het stellen van de diagnose moeilijker.

“Zelfs een huisarts denkt vaak eerst aan longproblemen. Juist daarom is het belangrijk dat je als patiënt goed geïnformeerd bent en de mogelijkheid van hartfalen benoemt bij je huisarts.”, stelt cardioloog Hans-Peter Brunner-La Rocca, werkzaam in het Maastricht Universitaire Medisch Centrum. 

Kortademig 

Jo Meurders (74) heeft sinds ruim een jaar last van hartfalen. Zijn situatie was in het begin zo ernstig dat hij dertien weken op de afdeling cardiologie van het MUMC werd behandeld. “Ik was al hartpatiënt, toen ik last kreeg van kortademigheid heb ik direct mijn huisarts gebeld. Hij heeft me altijd voorgehouden dat ik bij klachten gelijk contact met hem moest opnemen.

Mijn huisarts heeft me doorgestuurd naar het ziekenhuis en daar mocht ik gelijk blijven. Omdat ik mijn ongemakken niet voor lief heb genomen en dankzij de alertheid van mijn huisarts en de inspanningen van de artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis ben ik er nog.”  

Optimaliseren van de behandeling 

De diagnose werd snel gesteld: hartfalen. “De medicijnen die ik slikte, werden eerst stopgezet en langzaam maar zeker werd een nieuwe, betere, balans gevonden met een nieuwe combinatie van medicatie. 

Ook kreeg ik, als eerste in Maastricht, een chip geïmplanteerd. Die chip registreert of ik vocht in de longen vasthoud en kan op afstand worden afgelezen. Zo kunnen ze gelijk ingrijpen als het niet goed gaat.” 

Sluipenderwijs 

“Het is een ziekte die vaak sluipenderwijs ontstaat en verergert”, vertelt Brunner-La Rocca. “Je raakt wat sneller vermoeid, houdt vocht vast, merkt dat je dat heuveltje dat je vroeger fluitend omhoog fietste nu niet meer in datzelfde tempo kunt beklimmen.

Die eerste klachten neem je vaak voor lief. Het gebeurt immers geleidelijk en vaak in eerste instantie alleen als je je wat meer inspant. Het is belangrijk dat je als hartfalenpatiënt niet denkt ‘het hoort er nu eenmaal bij’, want hartfalen gaat niet over.  

Neem contact op met je arts 

“Wacht, indien u hartfalen hebt, niet tot de ongemakken misschien afnemen, maar neem direct contact op met de dokter of de gespecialiseerd verpleegkundige”, adviseert Brunner-La Rocca. “Deze verpleegkundigen hebben een eigen spreekuur en zijn doorgaans ook telefonisch bereikbaar. Leg je probleem voor of laat een berichtje achter.  Als de verpleegkundige het niet vertrouwt, zal hij of zij overleggen met de cardioloog.” 

Belang goede en tijdige communicatie 

Brunner-La Rocca en Meurders hebben regelmatig contact. “Begrijpen wat hartfalen inhoudt en een goede, tijdige en wederzijdse communicatie over ongemakken zijn van levensbelang”, stelt Meurders. “Dat heeft mijn cardioloog me heel goed ingeprent. Heb je ergens last van, voel je je anders dan anders, aarzel niet maar neem contact op. Dankzij die goede communicatie en de snelle terugkoppeling voel ik me veel zekerder.” 

Kwaliteit van leven 

Voordat Meurders werd opgenomen was hij, naar eigen zeggen, niets meer waard. “Ik kon eigenlijk alleen maar zitten want van liggen kreeg ik het benauwd. Typisch een symptoom van hartfalen weet ik inmiddels. Nu voel ik me weer geweldig.  Als je me nu vraagt ‘waar heb je last van’ of ‘wat beperkt je’, dan is mijn antwoord ‘nergens van’ en ‘niets’. 

In combinatie met goede begeleiding en behandeling heb ik geen terugval meer gehad. Ik ben uitermate tevreden met de kwaliteit van leven. Als hartfalenpatiënt moet je je verdiepen in je aandoening”, vindt Meurders. “Als je eenmaal weet waar je op moet letten, neem je niet alle ongemakken voor lief.”

Meer informatie

Onder andere op de website www.hartfalen.nl vind je meer informatie en kun je gratis een hartfalenpakket bestellen. For non-native speakers go to www.heartfailurematters.org or www.heartfailure.com

(1) Mamas MA, Sperrin M, Watson MC, et al. Do patients have worse outcomes in heart failure than in cancer? A primary care-based cohort study with 10-year follow-up in Scotland. Eur J Heart Fail. 2017;19(9):1095-1104. doi:10.1002/ejhf.822

 0920CRM1370759

Next article