Home » Dermatologie » Check je huid
Sponsored

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Novartis


Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort. Wie een verdacht plekje op zijn lichaam bespeurt, trekt het best zo snel mogelijk aan de bel. Hoe eerder je erbij bent, des te beter de prognose.

Naast preventie (goed insmeren en de zon waar mogelijk vermijden), is regelmatig je huid checken heel verstandig. Sommige tekenen kunnen alarmbellen zijn: een plekje of (moeder)vlekje dat jeukt, onregelmatig is aan de randen, asymmetrisch is, groter wordt en verkleurt of bloedt.

Een bezoek aan de huisarts is dan aan te raden, eventueel met een doorverwijzing naar een dermatoloog. Wanneer een moedervlek onverhoopt minder onschuldig is, dan komt huidkanker op bovenstaande manier tijdig aan het licht.

Melanoom

Melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker. Het aantal mensen met dit type huidkanker nam de afgelopen jaren toe. In het laatste en meest erge stadium van melanoom zijn er ook uitzaaiingen naar de organen.

“Niemand wil natuurlijk te maken krijgen met een vorm van huidkanker zoals melanoom. Zeker niet wanneer er sprake is van een ver gevorderd stadium, met uitzaaiingen. Behandelen wordt moelijker naarmate het uitgebreider is. Daarom is een vroege diagnose zo belangrijk”, zegt internist-oncoloog Geke Hospers van het UMCG.

Gelukkig staan de ontwikkelingen in de medische wereld niet stil. Voorheen bestond de behandeling van melanomen hoofdzakelijk uit chirurgie en bij gemetastaseerde melanoom (palliatieve) chemotherapie.

“Sinds 2011 zijn er behandelingen met doelgerichte therapie en immunotherapie bijgekomen. Relatief nieuw is dat we sinds eind 2018 deze behandelingen niet alleen kunnen toepassen bij uitgezaaid melanoom, maar al ook in een vroegere fase. Hiermee boeken we goede resultaten. Zo kunnen we zorgen dat deze kanker minder vaak in de meest ernstige vorm optreedt”, zegt Lukas Been, chirurg bij het UMCG.

BRAF-mutatie en doelgerichte therapie

Om voor de doelgerichte therapie in aanmerking te komen moet iemand met een melanoom wel de zogeheten BRAF-mutatie hebben. Dit is een verandering in een van de genen, het BRAF-gen.

“De BRAF-mutatie fungeert als een schakelaar waardoor de melanoomcellen ‘aan’ staan en zich ongebreideld kunnen delen. Met BRAF-remmers in tabletvorm zetten we die schakelaar ‘om’ en kunnen tumoren verdwijnen. De BRAF-remmers worden vaak gecombineerd met MEK-remmers voor een betere effectiviteit en minder bijwerkingen”, zegt Been.

Een aanvullende test moet uitwijzen of een patiënt de BRAF-mutatie heeft. De tumor wordt, waar mogelijk van opgeslagen weefsel, onderzocht op de aanwezigheid van de mutatie.

Effectief

De behandeling met immunotherapie richt zich op het lichaamseigen afweersysteem en werkt dus anders dan de doelgerichte therapie die inwerkt op de tumor. Immuuntherapie wordt gegeven via een infuus en activeert het afweersysteem om de kankercellen te vernietigen. Been en Hospers zijn enthousiast over wat beide therapieën voor patiënten kunnen betekenen.

Hospers: “We kunnen eerder behandelen en we hopen dat we op deze manier de kans op uitzaaiingen van het melanoom verkleinen. Dit betekent dat minder mensen ernstig ziek worden en aan melanoom overlijden. Is het melanoom al uitgezaaid, dan zijn doelgerichte therapie en immunotherapie effectieve middelen die voor de behandeling kunnen worden ingezet.”

0820TAF1365927

Next article