Home » Dermatologie » Drie feiten en fabels over psoriasis
Dermatologie

Drie feiten en fabels over psoriasis

Close-upfoto van vrouw met psoriasis op haar elleboog
Close-upfoto van vrouw met psoriasis op haar elleboog

Elk jaar wordt in oktober aandacht gevraagd voor psoriasis. Wereldwijd staat men dan stil bij de huidaandoening die voorkomt bij 125 miljoen mensen. Het streven is, door het delen van kennis, naar meer bewustwording en een verbetering in de kwaliteit van leven voor mensen met psoriasis. Dit is nodig, omdat er nog veel onbekendheid is rondom psoriasis.

In Nederland hebben meer dan 500.000 mensen psoriasis. Feit. Ongeveer 3% van de Nederlandse bevolking heeft psoriasis, dat is ruim een half miljoen. Het komt even vaak bij mannen als bij vrouwen voor.

Psoriasis is besmettelijk. Fabel. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is psoriasis niet besmettelijk. Psoriasis wordt niet veroorzaakt door een bacterie, virus of schimmel, maar door een combinatie van erfelijkheid en omgevingsfactoren. Zowel de huid zelf als het afweersysteem spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van psoriasis.

Psoriasis is chronisch. Feit. Psoriasis is een chronische huidziekte, waarbij rode schilferende, vaak jeukende plekken op ellebogen, knieën en hoofdhuid, maar ook op andere delen van het lichaam kunnen ontstaan.

Psoriasis is alleen een cosmetisch probleem. Fabel. Psoriasis heeft impact op lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren. De impact van psoriasis is vergelijkbaar met die van andere chronische ziekten zoals suikerziekte, hoge bloeddruk en hartfalen.

Psoriasis is meer dan een huidaandoening. Feit. 15 tot 30% van de mensen met psoriasis krijgt gewrichts- en peesontstekingen (artritis psoriatica). Ook komen hart- en vaatziekten, overgewicht, suikerziekte en depressie relatief vaker voor bij mensen met psoriasis.

Psoriasis wordt alleen met zalven of crèmes behandeld. Fabel. Naast zalven en crèmes, kan psoriasis ook met lichttherapie, tabletten of injecties worden behandeld. De dermatoloog kan samen met de patiënt beslissen welke therapie het meest geschikt is.

Op 29 oktober 2020 is de Wereld Psoriasis Dag. Vanuit de beroepsvereniging van dermatologen (NVDV) wordt in oktober een campagne gestart voor het creëren van meer bewustzijn en begrip en het wegnemen van vooroordelen voor mensen met psoriasis. Meer weten: https://nvdv.nl/patienten/dermatologie/zoek-een-huidaandoening/psoriasis. Binnenkort zal ook de wereldpsoriasisdag site gelanceerd worden, dus hou de site in de gaten. 

Next article