Home » Diabetes » Kan diabetes worden genezen?
Diabetes

Kan diabetes worden genezen?

Medische ontwikkelingen staan niet stil. In het geval van diabetes type 1 zijn ze zelfs baanbrekend, meent diabetesonderzoeker Bart RoepNaast symptoombestrijding gaan we nu ook voor genezing.” 

“Er breekt een spannende tijd aan. Eindelijk ziet het ernaar uit dat we binnen enige tijd niet alleen de gevolgen van diabetes type 1 kunnen aanpakken, maar ook de oorzaken. Genezing van de ziekte komt steeds dichterbij”, zegt Bart Roep, die als hoogleraar diabetologie, immunopathologie en interventie is verbonden aan het City of Hope National Medical Center in Californië en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer aan, een hormoon dat nodig is voor de bloedsuikerspiegel in het lichaam. Daarom dienen patiënten de stof zelf toe.

Genezing 

Genezing is wel voor verschillende definities vatbaar. “Een patiënt denkt misschien vooral aan het kunnen stoppen met spuiten van insuline. Zo ver zijn we nog niet. Onder genezing is natuurlijk ook het stoppen van het ziekteproces te scharen, waarbij het lukt om de insuline-aanmaak min of meer te herstellen zodat regulatie van de bloedsuikerspiegel makkelijker wordt. 

Ernstige complicaties van diabetes type 1, tot aan de kans op overlijden, kunnen dan mogelijk worden voorkomen. Een enorme doorbraak. Niet in de laatste plaats voor de kwaliteit van leven van patiënten”, zegt Roep. 

Genezing van de ziekte komt steeds dichterbij

Nieuwe therapieën 

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem insuline-aanmakende cellen aanvalt. Roep noemt drie therapieën die hierop inspelen en die al dan niet in de onderzoeksfase verkeren. Eén ervan is een inmiddels afgeronde trial van het LUMC. Afweercellen van patiënten werden buiten het lichaam voorzien van een vaccin met onder meer vitamine D3 en werden vervolgens weer teruggeplaatst. De gewijzigde cellen konden het afweersysteem inderdaad corrigeren.

Een andere therapie die eveneens gebruik maakt van afweercellen wordt door Roep onderzocht in de VS. Hierin speelt de toevoeging van een gen aan de afweercellen een rol in het repareren van het immuunsysteem. Een derde nieuwe behandeling combineert de werking van therapeutische antistoffen op het afweersysteem met aan deze antistoffen verbonden groeifactoren, die de insuline-aanmaak moeten bevorderen.

Op maat 

De nieuwe therapieën zijn gericht op de oorzaken, en spelen ook in op nieuwe inzichten ten aanzien van de patiëntenpopulatie. “Het bewustzijn groeit dat ook diabetes type 1 zich op verschillende manieren manifesteert.

De ziekte kent verschillende varianten. Daarom wordt personalised medicine de komende tijd steeds belangrijker in de bestrijding van diabetes, oftewel: therapie op maat. We kunnen de ziekte nu niet volledig genezen, maar we zijn wel verrekte dichtbij.”

Next article