Home » Hersenspinsels » Onderzoek legt de oorzaken van migraine bloot
Migraine

Onderzoek legt de oorzaken van migraine bloot

Veel mensen hebben last van migraine. Soms ernstig, soms in een mildere vorm die je niet direct als migraine herkent. Ook wetenschappelijk bestaan er veel vragen rondom de aandoening. Neuroloog Gisela Terwindt wil mensen over migraine informeren en zoekt naar effectieve behandelingen.

Migraine is een complexe hersenaandoening die komt in aanvallen. Hevige hoofdpijn en misselijkheid zijn bekende symptomen, maar dit zijn lang niet de enige. “Een derde van de mensen met migraine heeft een ‘aura’ voorafgaand aan de hoofdpijn”, zegt Gisela Terwindt, hoogleraar neurologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. “Ze zien vlekken, sterretjes of schitteringen die zich langzaam uitbreiden. Dit kan zo heftig zijn dat je de helft van je gezichtsveld verliest. En soms krijgen mensen tintelingen in de armen die naar boven uitbreiden. En soms een taalstoornis, waarbij ze niet op woorden kunnen komen.”

Er bestaat medicatie waarmee je migraineaanvallen kunt indammen. “Aan de ene kant heb je acute medicatie, die je inneemt als je een aanval hebt”, zegt Terwindt. “Als mensen meer dan twee keer per maand aanvallen krijgen, dan is preventieve medicatie een optie. Die neem je dagelijks in, of één keer in de maand in de vorm van een injectie. Dat zijn geen wondermiddelen, maar ze verminderen het aantal dagen dat je aanvallen krijgt wel met een derde tot de helft.”

Hormonen

Migraine is erfelijk, maar er zijn een hoop andere factoren die bijdragen aan het risico op een aanval. “Hormonen spelen een enorm belangrijke rol”, zegt Terwindt. “Veel vrouwen krijgen bijvoorbeeld aanvallen rond hun menstruatie. Ook een slaaptekort en voedingsmiddelen zoals alcohol kunnen een rol spelen. We zijn op dit moment bezig met onderzoek waarin we erachter willen komen hoe die complexe interacties werken. Uiteindelijk is het doel dat we kunnen voorspellen of iemand binnen een paar uur, of in de loop van een dag, risico loopt op een aanval.”

Speciale aandacht in het onderzoek gaat uit naar factoren die bij vrouwen spelen. “Vrouwen hebben meer last van migraine dan mannen”, zegt Terwindt. “Dat komt niet omdat het aanstellers zijn, maar vanwege een maandelijkse dip in bepaalde hormonen. We onderzoeken nu of het doorslikken van de pil hiertegen kan helpen.”

Meer informatie? Op www.hoofdpijnonderzoek.nl vind je informatie over wat migraine is, hoe je het herkent, welke factoren een aanval kunnen triggeren, en nog veel meer. Op www.whatstudy.nl lees je over het onderzoek naar de factoren die specifiek bij vrouwen een rol spelen.

Feiten, cijfers en fabels rondom migraine

· In Nederland hebben naar schatting zo’n 2 miljoen mensen migraine.

· Iedere dag hebben ongeveer 70.000 Nederlanders een migraineaanval.

· Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren.

· Grofweg twee keer zo veel vrouwen als mannen krijgen in het leven te maken met migraine: een derde van de vrouwen tegenover 15 procent van de mannen.

· Chocolade lokt geen migraineaanval uit, maar alcohol is een vaak genoemde trigger.

Next article