Home » Innovaties in Oncologie » Eerste micro-RNA klaar voor klinische testen
Sponsored

Zogeheten micro-RNA (miRNA) is veelbelovend in de behandeling van verschillende soorten kanker. Het bedrijf InteRNA verwacht binnenkort te kunnen starten met de eerste toepassing bij patiënten, vertelt CEO Roel Schaapveld.

Roel Schaapveld

Roel Schaapveld

CEO InteRNA

MiRNA is betrokken bij processen rond het DNA in cellen. DNA is de code voor de aanmaak van eiwitten die nodig zijn voor alle processen in het lichaam. Die aanmaak verloopt via een tussenstap: het zogeheten messenger-RNA (mRNA). Het miRNA kan binden aan mRNA en daarmee de aanmaak van eiwitten beïnvloeden. Zo kan miRNA ook ingrijpen op eiwitten die betrokken zijn bij het ontstaan en progressie van kanker.

Minder snel resistent

“MiRNA’s zijn rond de eeuwwisseling ontdekt”, vertelt Schaapveld. “Enkele jaren later is hun rol in kanker duidelijk geworden. De behandeling van kanker is nu met name gericht op specifieke eiwitten, die een bepaalde moleculaire route in cellen blokkeren en zo de groei van tumoren remmen.

MiRNA’s geven opties voor nieuwe therapieën tegen kanker

Maar vaak gaan tumoren dan andere moleculaire routes activeren. Dan wordt de tumor resistent en werkt de behandeling niet meer. Het voordeel van een miRNA is dat het meerdere routes tegelijkertijd kan beïnvloeden, waardoor mogelijk minder snel resistentie ontstaat. Onze eerste geneesmiddelkandidaat kan daarnaast ook afweercellen activeren die kankercellen kunnen aanvallen.”

Een knelpunt bij het gebruik van miRNA is om het in het lichaam op de plek van de tumor te krijgen. De kans bestaat namelijk dat het voortijdig wordt afgebroken. “Daarom hebben wij het als het ware ingepakt, zodat het wordt beschermd in de bloedbaan en mogelijke afbraak door de lever tegengaat”, legt Schaapveld uit. “We hebben drie jaar gewerkt aan die methode en inmiddels in diermodellen laten zien dat het werkt.”

Eerste studie

InteRNA heeft een unieke bibliotheek van verschillende miRNA’s opgezet. Daarmee is een pijplijn van verschillende producten gerealiseerd die getest kunnen worden in de kliniek. De eerste studie met het eerste product zal gericht zijn op patiënten met leverkanker en borstkanker. “MiRNA’s geven opties voor nieuwe therapieën tegen kanker”, besluit Schaapveld. “Ze kunnen in de toekomst mogelijk ook andere behandelingen effectiever maken.”

Next article