Home » Life Sciences & Health » Vaccins voor behandeling tegen kanker
Sponsored

Mymetics ontwikkelt, naast vaccins voor infectieziekten en allergieën, nu ook vaccins voor de behandeling van kanker. De eerste resultaten zijn veelbelovend, vertellen Ronald Kempers (CEO) en Toon Stegmann (hoofd R&D).

Mymetics, gevestigd in Lausanne (Zwitserland, hoofdkantoor) en Leiden (R&D), ontwikkelt vaccins voor verschillende ziekten. Nieuw is de inzet van vaccins voor de behandeling van verschillende vormen van kanker. “Onze vaccins zijn gemaakt van zogeheten virosomen”, vertelt Kempers. “Dat zijn nano-partikels die lijken op virussen maar geen ziekte kunnen veroorzaken. Virosomen roepen in het menselijk lichaam dezelfde afweerreactie op als echte virussen. Onze onderzoeksleider Stegmann was ongeveer dertig jaar geleden uitvinder van virosomen. We zijn een klein maar leidend bedrijf op dit gebied.”

Het vinden van therapieën voor kanker kan alleen door middel van samenwerkingen met andere bedrijven

Betere afweerreacties

Met name op het gebied van de behandeling van kanker zijn de afgelopen jaren vorderingen gemaakt. Onderzoek met muizen heeft al laten zien dat virosomen werken. “Onze nano-partikels kunnen een rol spelen in de bestrijding van kanker”, aldus Kempers. “We zien betere afweerreacties in de testen tot nu toe. Dat stemt ons hoopvol.”

Stegmann legt uit dat vaccins al preventief worden gebruikt om kanker te voorkomen, zoals het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker. “Maar onze virosomen zijn bedoeld om kanker te genezen. Ze activeren afweercellen om kankercellen te herkennen en op te ruimen. Tegenwoordig wordt al vaak zogeheten immunotherapie ingezet in de behandeling van onder andere huid- en longkanker. Die therapie heeft hetzelfde principe, maar werkt niet bij iedereen. Onze virosomen helpen het afweersysteem om nog beter in actie te komen tegen kankercellen. Het kan een universele vaccinatiemethode zijn tegen allerlei vormen van kanker, ook vormen die weinig vatbaar zijn voor immunotherapie.”

Testen bij mensen

Net als bij andere vaccins is het ontwikkelen van virosomen een lange weg. Er is veel onderzoek voor nodig, en preventieve vaccinatie gebeurt om ziekte te voorkomen bij mensen die nog gezond zijn. De inzet van virosomen in de behandeling van kanker kan misschien sneller gebeuren. “Want dat gebeurt bij mensen die al ziek zijn en daarvan willen genezen”, legt Kempers uit. “Het is dus duidelijk bij wie deze vaccinatie kan gebeuren en we kunnen snel zien of het werkt. We willen op vrij korte termijn, waarschijnlijk al binnen een jaar, deze behandeling gaan testen bij mensen.

Om hiermee succes te hebben, is het heel belangrijk om dit samen met partners te doen. Want wij zijn een onderzoeksbedrijf, en andere partijen zullen deze toepassing uiteindelijk verder opschalen en naar de markt brengen. Daarom werken we nauw samen met partners in België, Nederland en Zwitserland. Dat doen we mede met het oog op de financiering, die bij dit soort ontwikkelingen altijd moeilijk te verkrijgen is. Samenwerking gebeurt ook om de juiste experts bij elkaar te brengen. Het is heel spannend en opwindend om samen een nieuwe behandeling te kunnen ontwikkelen tegen kanker.”

Next article