Home » Lucht & Longen » De beste behandeling verschilt per patiënt
Sponsored

Er zijn steeds meer behandelopties voor mensen met longkanker. “De keuze hangt onder meer af van de typische kenmerken van de tumor, het stadium van de ziekte, de fitheid én de wensen van de patiënt”, stelt longarts Judith Herder.

Judith Herder

Longarts Meander Medisch Centrum Amersfoort


1 Longkanker Nederland

Een standaardbehandeling voor longkanker is er niet. “Het gaat om maatwerk”, legt Herder uit. “Veel mensen met longkanker kampen ook met andere ziektes zoals COPD en hartproblematiek waardoor ze een slechtere conditie hebben. Dat bepaalt mede de mogelijkheden en onmogelijkheden van behandelingen. Ook hangt veel af van het stadium van de tumor en of er uitzaaiingen zijn.

Tegenwoordig kunnen artsen steeds beter testen wat specifieke eigenschappen zijn van de tumor aan zogenoemde biomarkers. Dat biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor doelgerichte therapie. Aan de hand van al die informatie kijken wij wat voor deze specifieke patiënt in dit stadium van de ziekte en met deze tumor de beste behandeloptie is.”

Behandelmodules

Bij het bepalen van de beste behandeloptie is het ook belangrijk om rekening te houden met mogelijke toekomstige behandelingen. “Je werkt in een soort stappenplan met als doel mensen een langere levensduur te geven met behoud van kwaliteit van leven. De laatste jaren lukt dat steeds beter.

Toch komt er vaak een moment dat de kanker weer toeneemt. Dan is het fijn als er nog behandelopties zijn. Je wilt als dokter voorkomen dat iemand, als de eerste behandeling onvoldoende werkt, niet meer in aanmerking komt voor een andere behandeling omdat hij of zij al een te slechte conditie heeft.”

Behandelopties

Als de tumor heel specifieke kenmerken heeft, biedt doelgerichte therapie mogelijkheden, dit geldt voor een kleine groep mensen met een zogenaamde ALK of EGFR mutatie. “Is dat niet het geval dan zijn er gelukkig nog tal van andere opties zoals chemotherapie, immuun-therapie of de combinatie van chemotherapie met immuuntherapie. Doordat er veel onderzoek wordt gedaan naar nieuwe therapieën zullen daar in de toekomst nog meer opties bij komen.”

Het patiëntbelang staat altijd voorop

Expertisecentra

Ieder ziekenhuis kan de diagnose longkanker stellen en behandelingen aanbieden. “Soms moet je iemand echter verwijzen naar speciale expertisecentra”, meldt Herder. “Bijvoorbeeld als een bepaalde tumor met heel specifieke kenmerken minder dan vijf procent voorkomt. In die gevallen is er meer gespecialiseerde zorg nodig die alleen in centra wordt aangeboden die over die specifieke kennis beschikken.”

Herder pleit voor een intensieve samenwerking tussen deze expertisecentra en regionale ziekenhuizen. “Het is mijn wens dat wij overal in Nederland dezelfde goede zorg bieden aan patiënten met longkanker. Ideaal zou zijn als uitgebreide diagnostiek, behandelmogelijkheden en palliatieve zorg ook overal beschikbaar zijn. Dat betekent dat de aanwezige kennis meer moet worden gedeeld, bijvoorbeeld door shared care.

Bij deze gezamenlijke zorg wordt de patiënt waar nodig behandeld in het expertisecentrum, maar blijft voor bijvoorbeeld controles ook onder behandeling in het verwijzende regionale ziekenhuis. Zo kunnen dokters de kennis delen ten aanzien van de therapie en de bijwerkingen van de therapie waardoor betere en completere zorg mogelijk is.”

Vertel de dokter wat je voelt en bedoelt. Het is jouw leven!

Patiëntbelang voorop

Begrip van de dokter voor de patiënt en vertrouwen van de patiënt in de dokter zijn wat Herder betreft van essentieel belang voor een optimaal behandeltraject. “Het is goed om je als dokter te realiseren dat jij ook aan de andere kant van die tafel kunt komen te zitten. Wees dus altijd eerlijk en heb er begrip voor als iemand aangeeft nog vragen te hebben, ook als die vragen naar jouw idee al beantwoord zijn.

Ik kan me bijvoorbeeld heel goed voorstellen dat iemand een second opinion wil. Iemand wil misschien de diagnose bevestigd zien, of kan nog niet omgaan met het feit dat dit de diagnose en prognose is en hoopt op een andere diagnose of een andere behandelmogelijkheid met een grotere kans op genezing. Het patiëntbelang staat altijd voorop. Om dat belang centraal te stellen, heeft de arts ook input nodig van de patiënt.

Stel je dus als patiënt altijd de vraag ‘welke kwaliteit van leven is voor mij acceptabel en in hoeverre ben ik in staat en bereid om bepaalde behandelingen te ondergaan. Vertel de dokter wat je voelt en bedoelt. Het is jouw leven!”

Longkanker Nederland

Voor meer informatie over longkanker kunt u terecht bij Longkanker Nederland: https://www.longkankernederland.nl

Next article