Home » Mond & Gezondheid » Zonder angst naar de tandarts
Sponsored

Bang voor pijn bij de tandarts? Met de QuickSleeper wordt pijnloos verdoving aangebracht. Tandarts Pascal Boer uit Giethoorn gebruikt de QuickSleeper zo’n acht jaar.

Pascal Boer

Tandarts

Zijn veel mensen bang voor de tandarts?

“Ja, zelfs bijna de helft van alle Nederlanders. Veel mensen stellen daarom bezoek aan de tandarts uit, zelfs als er klachten zijn.”

Behandel je zelf ‘angstpatiënten’?

“Jazeker. Angst heeft meestal te maken met pijn. Soms spelen ervaringen uit het verleden, bijvoorbeeld met pijnlijke naalden van vroegere vaccinaties. Of men heeft in het verleden een verdoving gehad die niet goed werkte.”

Wat is de QuickSleeper?

“Het is een speciale, computergestuurde pen om verdoving te geven. De pen heeft een naaldje die de verdoving pijnloos en dicht bij de wortelpunt van tand of kies plaatst. Je verdooft heel gericht en alleen waar dat nodig is.”

De QuickSleeper

Wat is daarvan het voordeel?

“De verdoving hoeft niet in te werken maar werkt meteen. Het computergestuurde systeem druppelt de verdovingsvloeistof in het bot, waardoor geen pijnlijke druk wordt opgebouwd en minder verdovingsmiddel nodig is. En na de behandeling begint de verdoving al uit te werken als de patiënt uit de tandartsstoel stapt. Het geeft dus geen verdoofd gevoel in de tong, lip of wang, wat met traditionele verdoving soms uren aanhoudt en wat mensen heel onprettig vinden.”

Wat vinden patiënten ervan?

“Ze vinden het fantastisch! Het is eerst wel even wennen, want doordat ze er zo weinig van voelen lijkt het net of de verdoving niet werkt. Maar als ik de behandeling begin, hebben ze nergens last van. Hun mond gaat niet scheef hangen, ze hebben geen dik gevoel en geen pijn. De snelle uitwerking is gunstig voor bijvoorbeeld mensen die later die dag nog een vergadering hebben.”

Zijn er mensen die speciaal vragen om deze verdoving?

“Jazeker. ‘Doe mij die computerverdoving’, zeggen ze dan.”

Waarom heeft niet iedere tandarts een QuickSleeper?

“Er zijn toch al zo’n driehonderd tandartsen met een QuickSleeper, ondanks dat het geen goedkoop apparaat is. Het geeft zoveel comfort. De kosten verdien je wel weer terug in patiëntentrouw en tijdwinst.”

Next article