Home » Ooggezondheid » Audiomaatjes voor slechtzienden
Sponsored

Contact met de wereld om je heen is een primaire levensbehoefte, maar blijkt voor blinden en slechtzienden vaak een hele opgave. De Audiomaatjes van Solutions Radio bieden oplossingen zodat allerhande media en actualiteiten, zoals gesproken boeken, kranten, tijdschriften en tv ook voor mensen met een visuele beperking eenvoudig toegankelijk zijn.


Erbij horen!

Genieten van een film is voor iemand met een visuele beperking moeilijker, want de ondertiteling is lastig te volgen. Datzelfde geldt zeker voor het lezen van een boek of krant. Dankzij Audiomaatje wordt dit soort informatie eenvoudig toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Karel Raven is mede-oprichter van Solutions Radio en benadrukt de maatschappelijke noodzaak van Audiomaatje:

“Contact met de buitenwereld – even naar buiten gaan, een terrasje pakken of eten bij vrienden – is voor slechtzienden en blinden al een opgave, maar als we niets voor hen doen aan de toegankelijkheid van informatie en populaire cultuur zijn ze nog een stap verder van de maatschappij verwijderd. En dat is niet nodig, want met één van de audiomaatjes kan ook deze groep elk moment van de dag op de hoogte zijn van actuele zaken en ontspanning vinden met een fijn boek of hun favoriete radiozender.”

Go-box

Drie audiomaatjes

Inmiddels hebben vele duizenden mensen deze multimediahulpmiddelen al in huis. Het bedrijf heeft een duidelijke missie: visueel beperkten de regie geven over hun informatievoorziening. Raven: “Zelfstandigheid is verschrikkelijk belangrijk voor een mens. Een beperking mag geen reden zijn voor sociaal isolement.”

En daarom zijn in eigen beheer drie audiomaatjes ontwikkeld voor blinden en slechtzienden: de Webbox, de Go-app en de Go-box. Raven: “De Webbox is een alles-in-een multimediaspeler waarmee je gesproken informatie kunt beluisteren, zoals het laatste nieuws, dagelijkse kranten, tijdschriften, gesproken boeken, maar ook radio. De box is voorzien van grote knoppen met voelbare symbolen waardoor het apparaat eenvoudig te bedienen is én er wordt een afstandsbediening meegeleverd. Computervaardigheid is niet nodig, ideaal dus ook voor mensen die wat ouder zijn. ”

Gesproken ondertitels app

Gesproken ondertitels

De Gesproken Ondertitels-app (GO-app) leest live de ondertiteling uit van nieuwsuitzendingen, series en films. Het mooie van deze app voor smartphone en tablet is dat je overal waar je bent de ondertitels voorgelezen krijgt. Je kunt dus ook bij familie of vrienden een serie of film volgen. De app is verkrijgbaar in de Appstore en Google Play.

De Go-Box is het nieuwste audiomaatje uit de koker van Solutions Radio. De GO-box werkt door middel van tekstherkenning en leest alle Nederlandstalige ondertitels op de tv voor, of je nou naar een live programma, Netflix of een dvd kijkt. De box is eveneens makkelijk te bedienen en wordt met een HDMI-aansluiting tussen de tv en de decoder aangesloten. Raven: “De Webbox, GO-app en GO-box zijn alle drie cruciale hulpmiddelen voor blinden en mensen die slecht zien, en worden dan ook vergoed door de zorgverzekeraar.”

Next article