Home » Ooggezondheid » Lenzen voor het moderne leven
Sponsored

Felle zon en de tijd die we spenderen al kijkende naar een computer- of telefoonscherm eisen veel van onze ogen.  Na tien jaar onderzoek is er nu eindelijk een lens ontwikkeld die onze ogen in deze dagelijkse uitdagingen  kunnen ondersteunen.

avatar

Marco van Beusekom


Stel je voor: je bent op een bruiloft als de zon ineens fel begint te schijnen.  Tuurlijk heb je wel gedacht aan een zonnebril, maar waar laat je dat ding? Als man ben je strak in pak en als vrouw heb je slechts een veel te kleine clutch bij je. Wat nu? Of: je bent net naar de film geweest. De lichten gaan langzaam aan en jij vindt je weg richting uitgang en hard in je in ogen knijpend stap je naar buiten, want jeetje wat is dat licht fel.

Herkenbaar? Voor dit soort situaties biedt de nieuwe lens van Acuvue wellicht uitkomst: de eerste contactlens die zich aanpast aan de hoeveelheid licht. Marco van Beusekom is betrokken bij de productontwikkeling voor Acuvue: “Ik kan iedereen deze lens aanraden omdat verschillende hoeveelheden licht onze ogen continu belasten. Onbewust knijp je veel met je ogen en deze lens zorgt ervoor dat je dat minder hoeft te doen en biedt daardoor kijkgemak én kijkcomfort.”

Lichtmanagement

In een tijd waarin technologie een steeds grotere rol speelt, is het geen verrassing dat ook hele dagelijkse praktische dingen zoals lenzen een upgrade krijgen. Een meer dan welkome upgrade zelfs, meent Van Beusekom: “Niet alleen het zonlicht is met de jaren feller gaan schijnen, ook worden onze ogen nogal vaak geconfronteerd met het felle licht van je telefoon- tablet- of computerscherm. Deze nieuwe lens past zich ook daaraan aan, continu en binnen zestig seconden. Lichtmanagement heet dat met een mooi woord.

Daarnaast biedt de lens ook de hoogste klasse UV-bescherming. Het levert daardoor veel visueel comfort op, maar ook een verbeterde contrastkwaliteit waardoor het zicht weer in kwaliteit toeneemt. Die situatie waarbij je steeds je zonnebril opzet dan weer afzet heb je niet zo vaak meer. Lang verhaal kort: je ziet gewoon een stuk prettiger, of je nou een zware sterkte hebt of niet.”

Oogcomfort en ooggezondheid

Op basis van wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen baat hebben bij meer oogcomfort in het kader van de ooggezondheid. Van Beusekom: “Mensen gaan wel twee keer per jaar naar de tandarts voor controle en om te voorkomen dat ze klachten krijgen, maar de ogen worden vaak overgeslagen. Men gaat daarmee pas naar een specialist als er klachten zijn, en dan is het eigenlijk al te laat.”

Veel mensen zitten tegenwoordig achter het computerscherm voor hun werk, waardoor ze op een kortere afstand werken. En ook daar biedt de nieuwe lens uitkomst. Van Beusekom: “Voor de totstandkoming voor deze lichtmanagende lens is tien jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan, dat is echt heel erg lang! En met resultaat, want met deze lens ga je veel rustiger kijken en zijn je ogen minder vermoeid. Praktisch alles waarmee je je ogen belast kan leiden tot een onbewust gevoel van vermoeidheid, want je ogen zijn eigenlijk continu aan het werk: ze stellen zich scherp, minder scherp en passen zich aan het licht aan. Is dit te veel voor je ogen, dan kun je last krijgen van vermoeidheid, branderige ogen, vermoeide ogen en hoofdpijn. In dat geval is het verstandig om naar de oogzorgspecialist te gaan.”

Lenzen versus bril

De meest gehoorde misvatting over lenzen volgens Van Beusekom is ‘ik ben niet geschikt voor lenzen’. Onzin vindt hij want hoe hoger de sterkte, hoe sterker de behoefte aan lenzen vaak is. En daarbij: “Vrijwel iedereen is geschikt voor contact lenzen, maar niet iedere contactlens is geschikt voor iedereen. Ga naar een goede specialist.”

Contactlenzen kennen ten aanzien van een bril juist een aantal voordelen. Zo heb je altijd scherp zicht (ook vanuit je ooghoeken!) en iets als ‘beslagen lenzen’ bestaat niet. En: geen lens die afvliegt tijdens het sporten. Van Beusekom: “Uiteindelijk kom je er maar op één manier achter of lenzen bij je passen, en dat is gewoon proberen. Mijn ervaring is wel dat de meeste mensen niets anders meer willen als ze eenmaal de lens hebben gevonden die bij hen past. En groot gelijk hebben ze, want het is ideaal.”

Voor het eerst lenzen

Voor het eerst lenzen? Of je nou overstapt van een bril naar lenzen of dat je direct begint met lenzen, in het begin zal het best even wennen zijn voor je ogen. Ineens heb je verbeterd zicht en dan is er ook nog dat nieuwe laagje over je pupil. Dit ‘wenproces’ kan een tot twee weken duren.

Daarom een aantal tips om je hierbij te helpen:

✱ Volg het advies van je specialist op bij het opbouwen van de draagtijd. Bij de meeste moderne contactlenzen hoef je nauwelijks meer op te bouwen. Wil je langzaam opbouwen? Draag ze de eerste dag niet langer dan vier uur en bouw vervolgens per dag met twee uur op. Doe de lenzen hierna uit en laat je ogen tot rust komen.

✱ Voelen je ogen met lenzen droog of geïrriteerd aan? Probeer dan eens oogdruppels die geschikt zijn voor contactlensdragers. Nog steeds geen verbetering? Wellicht is de lens uitgedroogd. Haal de lens uit je oog en probeer het nog eens met een nieuwe lens. Komt dit regelmatig voor, ga dan naar je specialist terug. Dit kan komen door verandering van de traanfilm, reactie op contactlens onderhoudsproducten of misschien omdat je beter een ander contactlensmateriaal kunt gaan gebruiken

✱ Blijf je last houden van je ogen? Laat ze dan controleren bij een contactlensspecialist of optometrist. Misschien past een ander soort lens beter bij jou.

Next article