Home » Ooggezondheid » Nieuwste lensmaterialen houden beter vocht vast
Sponsored

Mario Pico, optometrist bij Van der Leeuw Optiek in Delft, behandelt vaak klanten met droge ogen. “De nieuwste contactlenzen houden vocht goed vast en je kunt er rustiger door kijken.”

Waardoor ontstaan droge ogen?

Dat komt vooral door het vele beeldschermgebruik van tegenwoordig. Computers, telefoons en tablets geven vaak last van de ogen.

Hoe komt dat?

Beeldschermen zijn op korte afstand van de ogen, mensen kijken intensief en knipperen te weinig. Vooral mensen met contactlenzen krijgen dan sneller droge ogen.

Veel beeldschermgebruik geeft droge ogen

Welke klachten geeft dat?

De ogen voelen geïrriteerd en branderig. Dat voelt onrustig en je leest en kijkt dan minder plezierig. Veel lensdragers doen daarom de lenzen eerder uit dan ze zouden willen.

Wat is eraan te doen?

De nieuwste lenzen houden vocht goed vast. Het voordeel van die lenzen is dat ze door hun specifieke samenstelling het kijken rustiger maken. Dat is beter voor de ogen. De materialen en de optische toepassing ervan worden steeds beter.

Van welk materiaal zijn de lenzen?

De lenzen bestaan uit onder andere (siliconen) hydrogel. Daardoor bevatten ze veel vocht, zelfs na langdurig gebruik.

Bij het ouder worden kunnen we dichtbij minder scherp zien. Moeten lensdragers dan alsnog een leesbril?

Dat hoeft niet altijd. Er zijn ook multifocale lenzen van deze moderne materialen. Overigens zien we dat veel mensen tegenwoordig op jongere leeftijd een leesondersteuning nodig hebben dan vroeger. Ook dat komt denk ik door het vele gebruik van beeldschermen. De ogen moeten zich dan te veel en te lang inspannen.

Neem de tijd voor goede oogverzorging

Wat kun je mensen met oogklachten adviseren?

Neem de klachten serieus en laat de ogen eventueel onderzoeken door een droge ogen specialist. Neem de tijd voor goede oogverzorging. En wees voorzichtig met producten die je zelf kunt kopen bij bijvoorbeeld een drogist. Zonder goed advies weet je niet precies wat je koopt en hoe je het moet toepassen. Optometristen zijn opgeleid om mensen hierover te adviseren.

Next article