Home » Ooggezondheid » Steeds betere producten tegen droge ogen
Sponsored

Droge ogen geven een prikkelend en brandend gevoel. Veel mensen, vooral ouderen en dragers van contactlenzen, hebben er regelmatig last van. Steeds betere vloeistoffen en lenzen kunnen droge ogen tegengaan.


Eén van de oorzaken van droge ogen is dat de ogen te weinig knipperen. Normaal gebeurt dat zo’n vijftien keer per minuut, maar met veel beeldschermgebruik kijken we te intensief en ontspannen de ogen te weinig. Ze knipperen soms maar vijf keer per minuut. “Droge ogen geven niet alleen een vervelend gevoel, maar je kan er ook slechter door gaan zien”, vertelt Rob Rosenbrand, productspecialist bij Bausch + Lomb. “Ook kan het voorste laagje van het oog gaan irriteren vanwege droogteplekjes. Bovendien is traanvocht een natuurlijke bescherming tegen vuil en bacteriën. Daarom is het belangrijk dat het vochtlaagje van het oog intact blijft.”

Veel contactlensdragers kennen het ‘droge ogen gevoel’

Rob Rosenbrand (Productspecialist bij Bausch + Lomb)

Beschermend laagje

Bij het ouder worden nemen de klachten van droge ogen vaak toe. De talgkliertjes in de oogleden scheiden normaliter een olieachtige stof af. Dat komt terecht in het traanlaagje en vormt een dun beschermend laagje tegen uitdrogen. Bij ouderen kunnen deze talgkliertjes verstopt raken. Ook bepaalde ziekten gaan gepaard met droge ogen.

Veel contactlensdragers kennen het ‘droge ogen gevoel’. Dat komt doordat het traanvocht op en in de lenzen bij onvoldoende knipperen verdampt. De lenzen gaan dan minder comfortabel aanvoelen en vooral aan het eind van de dag wordt het zicht waziger. Eventueel kunnen oogdruppels verlichting geven. “Die worden steeds meer verkocht”, aldus Rosenbrand. “Oogdruppels bestrijden de klachten maar nemen de oorzaak niet weg. Sommige dragers van contactlenzen, zowel harde als zachte lenzen, moeten vanwege droge ogen zelfs stoppen met contactlenzen.”

Nieuwe generatie contactlenzen

Materialen voor lenzen worden steeds beter, laten meer zuurstof door en houden het traanvocht beter vast. Bausch + Lomb, fabrikant van lenzen en oogzorgproducten, heeft recent nieuwe zachte contactlenzen ontwikkeld. “De nieuwe generatie contactlenzen zijn de ULTRA contactlens (maandlens) en de Biotrue ONEday (daglens). Deze houden na zestien uur nog 95 procent van het vocht vast, zelfs in droge ruimtes met bijvoorbeeld airconditioning”, vertelt Rosenbrand. “De lenzen voelen aan het einde van de dag nog net zo comfortabel als in het begin direct na het inzetten.”

Materialen voor lenzen worden steeds beter

Er zijn tegenwoordig zelfs multifocale lenzen: lenzen met meerdere sterktes die in het midden voor de pupil zijn verwerkt. Dat maakt het mogelijk om zowel dichtbij als veraf scherp te zien. “De hersenen maken zelf de keuze welk beeld in welke situatie nodig is”, weet Rosenbrand.

Verstand van zaken

De ontwikkelingen met oogproducten blijven doorgaan. Ook de samenstelling van vloeistoffen wordt steeds beter. Dat is belangrijk omdat lenzen die vaker worden gedragen goed gereinigd moeten zijn voordat ze weer in de ogen gaan. Rosenbrand: “De Biotrue vloeistof is bio-geïnspireerd en werkt zoals het oog zelf, met hetzelfde bevochtigingsmiddel en gelijke pH-waarde als traanvocht. Voor daglenzen zijn geen vloeistoffen nodig. Elke dag nieuwe schone lenzen in en altijd een paar reservelenzen in huis. Ook ideaal voor op vakantie en het sporten!”

Rosenbrand adviseert om voor oogproducten altijd naar een opticien of optometrist te gaan, die verstand van zaken heeft. “Lenzen en vloeistoffen zijn tegenwoordig bij elke drogist te koop, vaak zijn die echter gemaakt van oudere materialen. Bedenk dat een lens een medisch hulpmiddel is. Met verkeerde producten kunnen serieuze oogproblemen ontstaan.”

Meer weten? Lees hier het interview met optometrist Mario Pico over nieuwe lensmaterialen.

Next article