Home » Ooggezondheid » Wens je kind geen sterkte
Sponsored

Steeds meer kinderen zijn bijziend. Volg de 20-20-2 regel en laat jaarlijks de ogen van je kind controleren, zegt Myopie Management Expert Gabi Steenbekkers.


Bijziendheid

Voorspeld wordt dat zo’n 30 procent van de wereldbevolking volgend jaar bijziend is. Jongeren zijn de meest kwetsbare groep. Nu al is een kwart van de 13-jarigen in Nederland bijziend. Het zijn opmerkelijke cijfers, die volgens optometrist en ‘Myopie Management Expert’ Gabi Steenbekkers in de toekomst grote gevolgen kunnen hebben.

‘Myopie’ betekent bijziendheid. Je bent bijziend als je in de verte slecht ziet. Dat kan aangeboren zijn, maar bijziendheid kan zich ook ontwikkelen door (te) veel kijken op korte afstand. Doordat een kinderoog nog in de groei is, ontwikkelt de bijziendheid bij jongeren zich sneller.

Jaarlijks de ogen van je kind controleren moet gewoon worden

Gabi Steenbekkers (Myopie Management Expert)

Risico’s

Steenbekkers ziet graag dat ouders zich bewust worden van de risico’s van bijziendheid op jonge leeftijd. “De gevolgen zijn vooral op de lange termijn ernstig. Echter, dan is het al te laat. Hoe hoger de bijziendheid, hoe groter de uiteindelijke kans op netvliesproblemen en slechtziendheid.”

Bijziendheid kun je niet terugdraaien en een bril helpt niet bij het afremmen van bijziendheid. Wel kan een Myopie Management Expert, als deze er op tijd bij is, middelen bieden om progressieve bijziendheid zo veel mogelijk af te remmen. Steenbekkers adviseert daarom een jaarlijkse oogcheck. “Jaarlijks de ogen van je kind controleren moet gewoon worden, net als de tandartscontrole.”

Vergelijkende infographic tussen normaal zicht en myopie.
Het verschil tussen normaal zicht en myopie.

De 20-20-2 regel

Naast een oogcontrole kun je als ouder of verzorger ook zorgen voor de ogen van je kind. Dit begint bij het herkennen van de signalen van bijziendheid. “Geregeld wrijven in de ogen, dichterbij de tv gaan zitten en hoofdpijnklachten zijn een aantal signalen”, vertelt Gabi.

Daarbij is het belangrijk om kinderen te stimuleren om niet te veel op de smartphone en tablet te kijken en geregeld naar buiten te gaan. Gabi: “De 20-20-2 regel is een handig ezelsbruggetje: het houdt in dat je kind na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte kijkt en minstens 2 uur per dag naar buiten gaat.” 

Contactlenzen

Bijziendheid is onomkeerbaar, maar er zijn wel manieren om het verergeren van bijziendheid te remmen, zegt Steenbekkers. “Myopie Management Experts kunnen adviseren hoe, bijvoorbeeld met speciale contactlenzen. Je vindt ze al in enkele honderden optiekwinkels in Nederland. Op ikkijkverder.nl vind je de specialist in jouw buurt en kun je een bijziendheids-risicoanalyse voor jouw kind invullen.”

Next article