Home » Seksuele Gezondheid » De Cosmetisch Gynaecoloog
Sponsored

Vaak ervaren vrouwen gevoelens van schaamte en seksuele terughoudendheid door problemen met hun schaamstreek, zegt Joke Haartsen, cosmetisch gynaecoloog. “Het is belangrijk om dergelijke klachten serieus te nemen.”


Ze vervolgt: “Je moet hierbij denken aan klachten over het formaat van de schaamlippen, een verwijde vagina na de bevalling, stressincontinentie of postmenopauzale vaginale klachten. Ik ben de eerste gynaecoloog in Nederland die zich daar volledig in heeft gespecialiseerd. Inmiddels heb ik zo’n 2500 ingrepen gedaan.”

Gynaecologie

“Voordat ik mij specialiseerde in de cosmetische gynaecologie was ik al bijna 25 jaar werkzaam als algemeen gynaecoloog. Ik merkte dat steeds meer vrouwen kampten met klachten in de schaamstreek die wel goed behandeld zouden kunnen worden, maar die dikwijls niet vergoed werden door de zorgverzekeraar. Dat maakte de klachten niet minder erg en ik ontdekte dat het mij veel voldoening gaf om daar oplossingen voor te bieden. Uiteindelijk besloot ik mij daar volledig op toe te leggen.”

Behandelingen

“De meeste behandelingen hebben te maken met operaties aan de schaamlippen, clitoriscapuchon en de vagina zelf. Soms wordt daarbij ook het perineum betrokken. Dat is het gebied tussen de vagina en de anus. De behandelingen die ik uitvoer kunnen vrijwel altijd onder lokale verdoving worden uitgevoerd. Dat betekent dat het veel minder ingrijpend is dan vaak gedacht wordt. Operaties van minder dan een uur om vrouwen te verlossen van problemen waar ze jarenlang mee kampen. Hoe mooi is dat!”

Operaties van minder dan een uur verlossen vrouwen van problemen waar ze jarenlang mee kampen. Hoe mooi is dat!

Joke Haartsen (Cosmetisch Gynaecoloog)

V-Klinieken

“De Kliniek waar ik werk is volledig gespecialiseerd in operaties in de schaamstreek. Zo heb ik me nog meer kunnen toeleggen op mijn specialisatie. Dat geeft me alle ruimte om samen te werken in een team waar alles draait om mijn specialisatie.

Er zijn helaas veel ziekenhuizen en privéklinieken waar deze behandelingen er een beetje bij worden gedaan worden. Dat levert nogal eens teleurstellingen en mislukkingen op. Vrouwen hoopten op verbetering van hun vagina, maar komen bedrogen uit.

Ik zie om die reden ook vrij veel second opinions na operaties die elders zijn uitgevoerd. Steeds vaker hebben vrouwen zich ook in het buitenland laten opereren omdat het nogal eens goedkoper is. Meermaals met desastreuze gevolgen helaas.”

Maatschappelijk debat

“Veel mensen hebben een mening over mijn werk. Het beeld van mijn werk is gekleurd is door uitwassen die mensen op tv hebben gezien of waarover ze hebben gelezen in bladen en op social media. Ze denken dat vrouwen bij mij komen om ‘designer vagina’ te laten maken, maar dat is niet zo.

De meest gehoorde wens in mijn spreekkamer is om er normaal uit te zien en niet op te vallen in de sauna, onder de douche van de sportschool of in de slaapkamer. Deze vrouwen voelen zich anders en willen er graag ‘normaal’  uitzien. Welke wensen en verwachtingen ze hiervan hebben en of deze realistisch zijn, maakt een belangrijk deel uit van het consult voorafgaand aan een eventuele ingreep.

Als er vervolgens voor een behandeling gekozen wordt, heb je als arts een grote verantwoordelijkheid om er ook echt iets moois van te maken. Dat te kunnen realiseren geeft mij ontzettend veel voldoening.”

Meer weten

Ben jij benieuwd of Joke of een van de andere specialisten van het team bij V-Klinieken jou kunnen helpen? Het inplannen van een afspraak kan telefonisch of online, op een door jezelf te kiezen tijdstip. Voor een consult heb je geen verwijzing van de huisarts nodig.

Next article