Home » Seksuele Gezondheid » Seksuele gezondheid taboe binnen wereld van gynaecologische kanker
Behandeling

Seksuele gezondheid taboe binnen wereld van gynaecologische kanker

Vrouw houdt lippen gesloten.
Vrouw houdt lippen gesloten.

Stichting Olijf biedt steun en informatie aan vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad) en hun naasten. Onderzoek naar en advies over seksuele gezondheid en seksualiteit zijn belangrijke thema’s waar actief aan wordt gewerkt.


Gynaecologische kanker is kanker in de baarmoeder of baarmoederhals, eierstokken, schaamlippen of vagina. De behandeling ervan brengt verschillende gevolgen met zich mee. “Ook de seksuele gezondheid verandert”, vertelt Arlette van der Kolk, bestuurslid Stichting Olijf (Kwaliteit van Zorg). “Denk aan het orgasme, vaginale droogheid, het gevoel minder vrouw te zijn en gebrek aan zin in seks.” Olijf stimuleert vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad) om daar open over te zijn. “Er zijn manieren om met de klachten om te gaan.”

Taboes doorbreken

Olijf wil taboes doorbreken. “Er moet meer aandacht komen voor seksualiteit tijdens én na de behandeling. Het probleem omtrent seksualiteit is een goed voorbeeld van een van de late effecten van deze kankers. Het gaat vaak over de diagnose, behandeling en eerste paar jaar na behandeling, maar niet over wat het doet met de rest van je lijf voor de jaren daarna. De gedachte heerst: je mag blij zijn dat je überhaupt nog leeft. Maar je wil toch goed functioneren en van dat leven genieten? Daar hoort seks bij.”

Eigen onderzoek

De komende achttien maanden gaat Olijf, met subsidie van onderzoeksinstituut ZonMw, zelf onderzoek uitvoeren. “We vragen vrouwen die al lang met gynaecologische kanker leven naar hun ervaringen en adviezen op gebied van seksualiteit.” In eerste instantie doet Olijf dit voor alle vrouwen met gynaecologische kanker, maar ook dokters en verpleegkundigen kunnen er hun voordeel mee doen.

HPV-vaccin

Het is niet bekend of seksuele gezondheid van invloed is op het krijgen van gynaecologische kankers, op één uitzondering na. HPV is overdraagbaar en kan verschillende soorten kanker veroorzaken, waaronder baarmoederhalskanker. De Gezondheidsraad heeft Olijf advies gevraagd over het HPV-vaccin als standaard vaccinatie. Volgens Olijf wordt een te grote koppeling gemaakt met seksuele gezondheid bij meisjes. “Het virus is op verschillende manieren overdraagbaar. Daarnaast kunnen ook jongens kanker krijgen door HPV. Als iedereen deze vaccinatie standaard krijgt, kunnen we daarmee ook andere kankers terugdringen.”

Meer lezen? In dit artikel pleit hoogleraar gynaecologische oncologie Gemma Kenter voor een HPV-vaccin voor elk meisje en elke jongen.

Next article