Home » Seksuele Gezondheid » Taboe op menstruatie nog steeds onverwacht groot
Sponsored

Met een maandverbandje verstopt onder je shirt naar het toilet of stiekem aan een klasgenootje vragen of ze een tampon te leen heeft: voor veel jonge meiden zijn dit herkenbare situaties. Ondanks de stappen om ongesteldheid meer bespreekbaar te maken – kijk naar YouTubers die over hun menstruatie praten of petities om menstruatiemiddelen in de basiszorgverzekering te krijgen – heerst er nog wel degelijk een taboe op menstruatie.


Onbegrip en ongemakkelijkheid komen voort uit onwetendheid. Onderzoek van Libresse laat zien dat drie op de vier jongeren tussen de 12 en 15 jaar aangeven weinig tot niets over menstruatie te weten. En voor iets waar je weinig kennis van hebt, kun je immers moeilijker begrip opbrengen. Zo’n 15% van de jongeren is van mening dat ongesteldheid onhygiënisch is, wat dit onbegrip goed illustreert. Een ander voorbeeld is dat 1 op de 6 jongeren denkt dat je niet kunt plassen wanneer je een tampon in hebt.

Kortom, er is nog veel werk te verzetten om kennis, bewustwording en begrip rond ongesteld zijn te verbeteren. Libresse vindt het daarom belangrijk om kennis over te dragen aan jongeren. Dit moet in eerste instantie leiden tot het bespreekbaar maken van ongesteldheid tussen meisjes en jongens en uiteindelijk resulteren in een situatie waarin jonge meiden en vrouwen zonder schaamte of ongemak met hun maandverbandje naar het toilet kunnen lopen. Met z’n allen kunnen we de weg vrijmaken voor deze toekomst waarin menstruatie wordt gezien als iets bloednormaals.

Bron: Libresse onderzoek juli 2019 n=4296 (meisjes en jongens 12-15 jaar)

Next article