Home » Seksuele Gezondheid » Toename van ‘klassieke’ soa
Sponsored

Er is een toename te zien van ‘klassieke’ soa, vertelt prof. Henry de Vries, soa-expert bij de GGD Amsterdam en het Amsterdam UMC.


Seksueel overdraagbare aandoeningen, oftewel soa, nemen toe. Met name de ‘klassieke’ soa, zoals syfilis, chlamydia en gonorroe. Het is niet precies duidelijk wat de oorzaak is. “Misschien gaan mensen weer onveiliger vrijen omdat hiv geen dodelijke ziekte meer is”, denkt De Vries. “Of misschien zien we meer soa omdat soa-poli’s vaker testen.”

Mycoplasma

Met nieuwe laboratoriumtechnieken worden vele nieuwe bacteriën gevonden, en daarmee mogelijke soa. Bijvoorbeeld de soa Mycoplasma genitalium. “Er is wel gesuggereerd dat vrouwen onvruchtbaar kunnen worden van een infectie met Mycoplasma, maar dat is nooit goed aangetoond”, aldus De Vries. “Het wordt wel geadviseerd om te testen op Mycoplasma bij mannen met onverklaarbare aanhoudende pijn bij het plassen. Die pijn kan een gevolg zijn van een ontsteking aan de plasbuis, veroorzaakt door Mycoplasma.”

De hoop is dat er ooit vaccins komen tegen soa

Prof. Henry de Vries

Maar mensen die deze bacterie bij zich dragen, worden lang niet altijd ziek. “De vraag is dan wat je moet doen als iemand geen klachten heeft maar wel positief test voor Mycoplasma. We moeten daarom terughoudend zijn om onnodig op Mycoplasma te testen en dan te gaan behandelen met antibiotica. Want dan kunnen ziekteverwekkers resistent worden.”

Thuistesten

Tegenwoordig zijn voor traditionele soa ook testen beschikbaar voor mensen thuis. Bij sommige testen wordt het monster naar een laboratorium gestuurd, bij andere moeten mensen zelf de test thuis uitvoeren. “Testen die helemaal thuis gebeuren, zijn nog niet goed genoeg”, weet De Vries. “Mensen moeten dan zelf aan de slag met vloeistofjes en ook zelf de testuitslag aflezen. Vaak is die niet betrouwbaar, dus die testen raden we af. Testen die op een laboratorium gebeuren, zijn veelal wel goed. Die zijn geschikt voor de thuissituatie. Men stuurt dan het testmonster op en krijgt de uitslag met de post thuisgestuurd.”

Preventie

Tegen hiv is nu een preventieve pil beschikbaar, PrEP genaamd. Daarmee blijft uiteraard wel waakzaamheid geboden tegen het risico op andere soa. Voor de traditionele soa is zo’n pil niet geschikt, onder andere vanwege te veel bijwerkingen daarvan. “De hoop is dat er ooit vaccins komen, bijvoorbeeld tegen chlamydia of hiv”, besluit De Vries. “Een vaccin blijft de beste manier om soa de wereld uit te helpen.”

Meer lezen? In dit artikel vertelt Silke David van het RIVM over het Nationaal Actieplan soa, hiv en seksuele gezondheid 2017-2022.

Next article