Home » Seksuele Gezondheid » Van voorlichting naar seksuele gezondheid
Anticonceptie

Van voorlichting naar seksuele gezondheid

Seksuele voorlichting
Seksuele voorlichting

Seksueel gezond zijn? Het wordt in grote mate bepaald door hoe goed je jezelf en je lichaam kent en accepteert, zegt NVVS-seksuoloog Yuri Ohlrichs. Onmisbaar zijn goede informatie en communicatie.


“Problemen met de seksuele gezondheid hebben diverse oorzaken. Lichamelijke, zoals pijn tijdens penetratie wanneer een vrouw lichamelijk onvoldoende seksueel is opgewonden. Of erectieproblemen, als gevolg van medicatie, alcohol of drugs. Er kan ook sprake zijn van psychische of sociale oorzaken: onzekerheid over je lichaam of geslachtsdelen bijvoorbeeld”, zegt Yuri Ohlrichs, seksuoloog en woordvoerder van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS).

Bespreekbaar

Redenen waarom goede voorlichting en het bespreekbaar maken van seks zo belangrijk zijn volgens hem. En daarbij gaat het wat Ohlrichs betreft over veel meer dan alleen geslachtsorganen en de daad. “Voor een gezonde seksuele ontwikkeling hebben mensen veel informatie nodig. Over hoe je seksueel kunt genieten van je lichaam, hoe je jouw lijf accepteert en dat “normaal” niet bestaat. Net zo belangrijk is het leren uiten van romantische en seksuele gevoelens, wensen en grenzen en leren omgaan met verschillen in seksuele voorkeuren en andere ideeën wat seksualiteit betreft.”

Taboes

Met goede communicatie over seks thuis, op school en online kun je taboes en mythes – en daarmee druk- wegnemen, zegt Ohlrichs. “Sommige jongeren denken dat ‘de eerste keer’ voor je 17e achter de rug moet zijn. Volwassenen menen dat seksueel gezond zijn betekent: minstens drie keer per week seks. Een populaire misvatting is dat alle vrouwen klaarkomen door penetratie. Dan is er nog de druk die ontstaat doordat mannen met veel seks(partners) worden geprezen, maar vrouwen die hetzelfde wensen of hebben een slechte naam krijgen. Al verandert dat langzamerhand.”

Anticonceptie

Er leven nog veel misverstanden, al is Ohlrichs tevreden over de seksuele gezondheid van Nederland. “Veel Nederlanders vrijen veilig. Wel ontbreekt kennis over anticonceptie; te vaak denken mensen ten onrechte dat het koperspiraal alleen geschikt is als je geen kinderwens (meer) hebt. Veel mannen vinden het genoeg als ze de gebruiksaanwijzing voor het condoom kennen. Toch kunnen ook zij zich verdiepen in anticonceptie als de pil, de morning-after pil en het spiraal. Op www.seksualiteit.nl en www.sense.info staat veel informatie over seks. Heb je problemen met seksualiteit? Dan kun je ook terecht bij zorgverleners zoals de huisarts, Sense-vestigingen of bij een NVVS-seksuoloog.”

Next article