Home » Slaap » Alles over snurken
Snurken

Alles over snurken

Jong koppel samen in bed. De man links ligt te snurken, de vrouw rechts houdt een kussen tegen haar oren.
Jong koppel samen in bed. De man links ligt te snurken, de vrouw rechts houdt een kussen tegen haar oren.
Foto: Shutterstock

Grote kans dat je het zelf niet doorhebt als je snurkt, maar je partner kan er flink last van hebben. Iedereen krijgt er wel een keer mee te maken door bijvoorbeeld verkoudheid, overgewicht en soms zelfs al bij het slapen op je rug. Maar wat is snurken eigenlijk? En waarom doen we het?

Snurken wil zeggen dat bij het ademhalen tijdens het slapen een zagend, ruisend-brommend geluid gemaakt wordt. Dit geluid is soms zo sterk dat een partner, huisgenoot of zelfs buren er last van kunnen hebben.

Waardoor ontstaat het snurkende geluid?

Bij de ademhaling gaat de lucht via de neusholte, de keelholte en de luchtpijp naar de longen. Aan het begin van de luchtpijp zitten de stembanden (ter hoogte van de adamsappel). Snurkgeluiden ontstaan door een vernauwing in de luchtweg in het traject tussen de ingang van de neus (neusgaten) en de stembanden. Bij mensen die snurken is soms de neusholte te nauw, maar meestal betreft het een vernauwing achter de huig (dat is de overgang van de neus- naar de keelholte) of het gebied in de keelholte áchter de tong.

Door deze vernauwing ontstaat er bij het inademen een onderdruk in de keel waardoor het zachte gehemelte met de huig, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe gezogen worden en gaan trillen; dit veroorzaakt het snurkgeluid. Snurkgeluiden zijn te vergelijken met het leeglopen van een opgeblazen ballon; veel lucht stroomt dan heel snel door een nauwe doorgang met als gevolg dat dit nauwe deel gaat trillen en een snerpend geluid maakt.

Snurkt iedereen?

Snurken komt voor bij alle leeftijden. Zo snurkt ongeveer één op de tien kinderen. Op volwassenen leeftijd snurkt ongeveer één op de vijf mannen en één op de tien vrouwen elke nacht. Meestal ontstaat snurken tussen het dertigste en veertigste levensjaar. Op oudere leeftijd snurken meer mensen en is het snurkgeluid harder. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte bij het ouder worden, net als de huid, slapper wordt, zodat zij makkelijker kunnen gaan trillen. Als personen in gewicht toenemen zal de doorsnee van de luchtweg eveneens kleiner worden ten gevolge van ophoping van vetweefsel en is de kans op snurken groter.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied

Next article