Home » Urologie » Flow-Clean Uroflowtoilet ideaal voor patiënten, verpleegkundigen én artsen
Sponsored

Op de afdeling urologie van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond staan sinds kort twee Flow-Clean Uroflowtoiletten. “Het gebruik van zo’n Flow-Clean Uroflowtoilet is prettiger voor patiënten en verpleegkundigen”, stelt uroloog Bas Sebregts.

Bas Sebregts

Bas Sebregts

Uroloog

Ongemakkelijk en onzeker

“Vroeger werd voor de uroflowmetrie, een plastest, een soort wc-bril gebruikt met daaronder een trechter en een bakje om de urine op te vangen. Je kunt je voorstellen dat dat niet echt prettig was voor de patiënt. Je bent immers gewend om gewoon naar het toilet te gaan. Als je dan op zo’n ‘installatie’ zit, voel je je ongemakkelijk en zelfs wat onzeker.

Schoonmaken

“Voor zo’n onderzoek moet je met een zo vol mogelijke blaas naar de poli komen. Het kwam geregeld voor dat mensen zo’n volle blaas hadden dat het bakje te klein was om alle urine op te vangen. Dan stroomde het over. Niet prettig voor de patiënt en ook niet fijn voor de verpleegkundige die vervolgens alles schoon moest maken. Het was geen ideale situatie. Een ander nadeel is dat de verpleegkundige steeds handmatig het opvangbakje moest legen en na iedere patiënt de gehele installatie zorgvuldig diende schoon te maken.”

Van patiënten krijgen wij de reactie dat zij het comfortabeler en hygiënischer vinden

Ontlasting

“Na de trechter en het bakje kwam er een andere oplossing voor het uitvoeren van een plastest. De nieuwe uitvinding leek al aardig op een gewoon toilet. Er zat echter een draaischijf in waaraan instrumenten waren verbonden om metingen te doen. Nu is het zo dat als je je blaas helemaal moet leegplassen je vaak onbewust ook wat druk zet. Het is niet ongebruikelijk dat daarbij ontlasting meekomt. Dat gebeurde dan ook regelmatig. Als die ontlasting op de draaischijf terechtkwam, werd het rondgeslingerd met alle gevolgen van dien. De patiënt voelde zich bijzonder ongemakkelijk. Daarnaast moesten de verpleegkundigen een grote schoonmaakactie houden en soms liep het apparaat zelfs compleet vast.”

Flow-Clean Uroflow toilet

Storingsgevoelig

“De oude apparatuur was tamelijk storingsgevoelig. Als dan het speciale toilet niet meer werkte, lieten wij mensen die voor het flowmetrie onderzoek kwamen maar naar een gewoon toilet gaan. Je kunt iemand met een volle blaas immers niet vragen om nog een uurtje of wat te wachten. In zo’n geval kon er geen meting worden gedaan. Het enige dat wij daarna konden doen was met een echo controleren in hoeverre de blaas was leeg geplast.”

Flow-Clean toilet

“Vorig jaar zomer hebben wij een Flow-Clean Uroflowtoilet laten installeren. Op het oog is dit een normaal toilet. Je ziet geen speciale meetapparatuur. Het werkt ook als een normaal toilet, compleet met doorspoelen. Op zo’n toilet plassen is veel fijner voor volwassen patiënten en zeker ook voor kinderen. Als er per ongeluk toch wat ontlasting meekomt, is dat geen enkel probleem.

Het maakt het voor je gevoel allemaal net wat minder medisch

Onderzoeksresultaten

“Voor verpleegkundigen is het ook prettiger. Zij hoeven niet meer als schoonmakers aan de gang maar kunnen echt hun werk doen. Een ander bijkomend voordeel is dat de resultaten van de uroflow meting direct worden verwerkt. Vroeger kwam er een A-4tje uit de printer dat de verpleegkundige dan weer moest inscannen en invoeren in het dossier. Nu staan de gegevens meteen in het elektronisch patiëntdossier en kunnen urologen gelijk beschikken over de onderzoekresultaten.”

Het gebruik van zo’n Flow-Clean Uroflowtoilet is prettiger voor patiënten en verpleegkundigen

Comfortabeler en hygiënischer

“Onze ervaringen met het Flow-Clean Uroflowtoilet zijn uitstekend. De apparatuur is betrouwbaarder en minder storingsgevoelig. Van patiënten krijgen wij de reactie dat zij het comfortabeler en hygiënischer vinden.

De efficiëntie van onze afdeling is verbeterd.

Onze verpleegkundigen zijn stuk voor stuk enthousiast en ervaren het werken met de Flow-Clean als vele malen prettiger dan voorheen. De efficiëntie van onze afdeling is verbeterd. Vandaar dat wij hebben besloten een tweede Flow-Clean aan te schaffen. Deze is medio maart in gebruik genomen.

Meer informatie

Voor meer informatie ga naar www.urotex.nl

Next article