Home » Zeldzame Ziekten » Denk aan je gezondheid als je op reis gaat
Sponsored

Wanneer je op reis gaat, is het verstandig je goed te laten informeren over de reizigersrisico’s. Met die informatie kun je maatregelen nemen om de kans op besmetting met virussen, bacteriën en parasieten die ernstige ziektes kunnen veroorzaken te verkleinen.


dr. Ries Schouten

Arts-microbioloog en reizigersgeneeskundige bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en Travel Clinic

Geen immuniteit

“Er zijn veel ziektes waarmee wij niet zijn opgegroeid en waartegen wij geen immuniteit hebben opgebouwd”, vertelt dr. Ries Schouten, arts-microbioloog en reizigersgeneeskundige bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en Travel Clinic.

“Stel je gaat naar een gebied waar die ziektes wel voorkomen en je hebt zelf geen antistoffen. Dan is het belangrijk te weten welke risico’s je loopt en wat je kunt doen om die risico’s te verkleinen of zelfs te elimineren. In de meeste gevallen kun je je laten vaccineren en soms, zoals bij malaria, is er medicatie die je preventief kunt slikken.”

Tropische ziektes

Een safari door Kenia of Tanzania, een vakantie aan een tropisch zandstrand, een rondreis door Azië, het klinkt fantastisch. En dat is het natuurlijk ook, maar het is zeker niet zonder risico’s. In die gebieden heersen ook ziektes die in Nederland vaak niet meer voorkomen.

Vaak melden reisbureaus in hun gidsen en op hun websites dat je in die landen besmet kunt raken met bijvoorbeeld malaria, hepatitis A en B en Gele Koorts. Een heel ernstige ziekte is ook rabiës, hondsdolheid. Deze ziekte kun je oplopen door een beet van een dier dat met deze ziekte is besmet. Rabiës is, als je niet bent gevaccineerd of binnen 24 uur antistoffen toegediend krijgt, zelfs dodelijk.”

Hepatitis A

“Turkije, Marokko en Tunesië zijn tegenwoordig heel populaire vakantiebestemmingen”, weet Schouten. “Het is, net als Spanje en Portugal, maar een paar uur vliegen en dan denk je al snel dat je geen enkel risico loopt. Dat is echter niet het geval. Hepatitis A bijvoorbeeld komt daar veel voor. Dat is van oorsprong een vrij onschuldige kinderziekte maar als je het als volwassene of oudere oploopt dan kan het je zelfs je lever kosten.

Ik ken gevallen van mensen die heel ziek werden en een levertransplantatie nodig hadden om te overleven. En dat kun je dan voorkomen met één simpele vaccinatie.”

Ontwikkelingen en nieuwe inzichten

Japanse Encefalitis, een vorm van hersenontsteking, is een ziekte die veel voorkomt in Aziatische landen. “Er was een vaccinatie maar die had veel bijwerkingen. Daarom werd die vaccinatie alleen gegeven als mensen langer dan een maand in een risicogebied waren. Nu is er een nieuwe vaccinatie zonder bijwerkingen.

Dat is een groot voordeel want tegenwoordig weten wij dat het risicogebied niet is beperkt tot het platteland en dat je ook in de ‘grote stad’ besmet kunt raken. Bovendien is de ziekte niet seizoensgebonden. Je loopt dus een aanzienlijk risico op besmetting. Met de huidige kennis is vaccineren het advies. Daarmee voorkom je ontzettend veel ellende.

Denk ook aan vaccinatie tegen mazelen. Die ziekte was vrijwel uitgebannen. Helaas zijn er wereldwijd steeds meer uitbraken. Ben je op dat moment op zo’n plek, dan kun je besmet worden als je onvoldoende antistoffen hebt.”

Insecten en muggen

Ziektes als malaria, dengue, Japanse encefalitis en gele koorts worden overgebracht door muggen. In veel gebieden vormen ook teken een risico. “Naast vaccinaties is het verstandig ook andere maatregelen te nemen. Draag bijvoorbeeld ’s avonds en ’s nachts zoveel mogelijk bedekkende kleding. Smeer onbedekte huid in met insectenwerende middelen met DEET en zorg dat je in een muggenvrije kamer of onder een goed sluitende geïmpregneerde klamboe slaapt.”

In veel gebieden kan ook sprake zijn van teken-encefalitis (TBE). “Het virus, dat een hersenontsteking kan veroorzaken, wordt overgebracht door tekenbeten. TBE komt overigens niet alleen voor in tropische landen. De ziekte wordt ook al gesignaleerd binnen Europa. Dat het oprukt is slecht nieuws. Goed nieuws is dat er een vaccin is dat vrijwel honderd procent bescherming biedt.”

Advies op maat

Welke risico’s je loopt en welke voorzorgsmaatregelen kunnen worden genomen is heel persoonlijk. “Het gaat echt om advies op maat. Er kan sprake zijn van bestaande aandoeningen waartegen je al medicatie gebruikt. Je weerstand kan verlaagd zijn en soms gebruiken mensen biologicals, therapieën tegen bijvoorbeeld systeemziekten als reuma en psoriasis. In dat geval kunnen veel vaccinaties niet worden gegeven.

Daarom ook zijn reizigersgeneeskundigen in gesprek met artsen die biologicals voorschrijven. Nieuwe patiënten krijgen nu doorgaans het advies om, voordat ze starten met deze medicijnen, eerst te kijken of ze wellicht nog vaccinaties nodig hebben voor toekomstige reizen. Tijdens gebruik van biologicals mag je geen levend verzwakte vaccins krijgen zoals bijvoorbeeld gele koorts, BMR of varicella, Maar ook hier geldt: het is belangrijk om een advies op maat te geven.”

Gebruik je gezond verstand

Je kunt niet altijd voorkomen dat insecten of parasieten je steken, maar je kunt wel veel doen om besmettingen via voedsel te voorkomen. “Als in India bij een stalletje langs de weg voedsel in de hete olie wordt gebakken dan kun je dat over het algemeen rustig eten. De salade die wellicht al enkele uren op het buffet van een vijfsterrenrestaurant staat te sudderen, is daarentegen wel een risico. Een verstandig advies is: boil it, peel it, cook it or forget it!

Beschermd op reis

Ga je binnenkort op (verre) reis en wil je goed voorbereid op reis?
Check dan www.beschermdopreis.nl en kom alles te weten over je bestemming en eventuele noodzakelijke vaccinaties.

Next article