Home » De Huid » Huidtherapeuten: dit moet je weten
De Huid

Huidtherapeuten: dit moet je weten

Waarvoor ga je naar een huidtherapeut?

Een huidtherapeut kan veel betekenen voor mensen met een probleem aan de huid. Heb je last van overbeharing, een litteken, oedeem of acne? Dan kan de huidtherapeut jou daarbij helpen. Maar ook bijvoorbeeld voor eczeem-, wondzorg en de zorg na kanker kun bij de huidtherapeut terecht.

Er zijn veel soorten huidaandoeningen. Ze hebben allemaal hun eigen klachten. Denk bijvoorbeeld aan: pijn, jeuk, moeite met bewegen of lichamelijke handicaps. Maar ook psychisch kunnen er klachten zijn zoals schaamte, angstgevoelens of problemen met sociale contacten.

Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben een huidaandoening. De huidtherapeut heeft een belangrijke rol in het voorkomen en behandelen van huidaandoeningen en het leren omgaan ermee.

Wat is de functie van de huid? Je huid is jouw grootste orgaan. Het is de eerste beschermlaag van het lichaam tegen invloeden van buitenaf en vormt een beschermende laag voor de inwendige organen, spieren en bloedvaten. Zonder huid kan een mens niet bestaan.   De huid zorgt ook voor de lichaamstemperatuur, het voorkomt dat het lichaam te veel water verliest en het geeft ons de mogelijkheid dingen te voelen. Kortom: de huid is een complex en belangrijk orgaan, maar ook heel kwetsbaar.

Hoe gaat een behandeling bij een huidtherapeut?

Als je voor het eerst bij de huidtherapeut komt, bespreek je wat er precies speelt. De huidtherapeut doet ook onderzoek. Dit is nodig om een goed beeld te krijgen van de klachten en te bepalen welke behandeling(en) het beste past.

Samen met jou maakt de huidtherapeut een behandelplan. De huidtherapeut bekijkt goed welke mogelijkheden het beste passen bij jouw dagelijks leven.

De huidtherapeut richt zich ook op het voorkomen van huidproblemen of het verergeren ervan. Het geven van voorlichting, advies en het coachen zijn belangrijke onderdelen van de behandeling.

Tussentijds bespreekt de huidtherapeut of je nog tevreden bent en hoe jij denkt over het resultaat.

Vaak vindt de behandeling plaats in de behandelruimte van de huidtherapeut. Maar een huidtherapeut behandelt ook in een verpleeghuis, instelling of bij iemand thuis.

Wie is die huidtherapeut?

De huidtherapeut is een paramedicus. Je mag jezelf pas huidtherapeut noemen als je de hbo-opleiding huidtherapie hebt afgerond. Met andere woorden: de titel is beschermd en vastgelegd in de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG, artikel 34).

Klachten aan de huid kunnen heel divers zijn. Daarom werkt de huidtherapeut vaak samen met de huisarts, dermatoloog, plastisch chirurg, oncoloog, psycholoog, cosmetisch arts of andere paramedici.

Hoe kies ik een huidtherapeut?

In Nederland heb je het recht om zelf te kiezen wie jouw behandelaar wordt. Je kunt zonder verwijzing van de huisarts naar de huidtherapeut. Maar hoe maak jij de goede keuze? Je wilt tenslotte graag dat iemand de juiste opleiding en ervaring heeft.

Zoals eerder gezegd is de titel ‘huidtherapeut’ wettelijk beschermd. Daarnaast geldt dat huidtherapeuten geregistreerd zijn in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

Ben je op zoek naar een huidtherapeut en wil je zeker zijn dat deze geregistreerd is in het KP? Kies dan een huidtherapeut die lid is van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH).

Op huidtherapie.nl staat een zoekwijzer. Zo vind je snel en makkelijk een huidtherapeut bij jou in de buurt die lid van de NVH en geregistreerd staat in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Zo weet je zeker dat jouw huid in goede handen is.

Next article