Home » Aandacht voor Neurologie » ADHD: zoveel complexer dan ‘druk zijn’
Sponsored

ADHD is geen ‘modelabel’; het is een neurologische aandoening die een flinke impact kan hebben op je dagelijks leven. Zeker bij kinderen en jongvolwassenen. Kinderarts dr. Jaco van den Hoek aan het woord. 

Wat houdt ADHD in? 

“Het is een foutje in je brein. ADHD is een ontwikkelingsstoornis, waarbij je grote moeite hebt met focussen. Ook kun je last hebben van impulsiviteit, hyperactiviteit en bewegingsdrang. Maar je kunt ook juist erg dromerig zijn en moeite hebben om je aandacht vast te houden. Dat noemen we ADD.” 

Is ADHD alleen iets van deze tijd en voor mensen in welvaartslanden? 

“Zeker niet. Vanaf 1900 wordt er al wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. En vanaf de
jaren vijftig is men bezig om het met medicatie te behandelen. Verder heeft zo’n zes procent van de wereldpopulatie ermee te maken. Alleen de mate waarop er aandacht aan ADHD wordt besteed, verschilt per land. Nederland kent een prestatiemaatschappij, waardoor leerproblemen en dus ook deze aandoening eerder aan het licht komen. Plus dat onze huidige maatschappij barst van de prikkels; dat heeft een grote invloed op mensen die daar van nature al erg gevoelig voor zijn. Zodoende komt ADHD nu sneller in het vizier dan vroeger.” 

Is de diagnose iets om serieus te nemen? 

“Zonder meer. ADHD is iets wat in je hele verdere leven van invloed zal zijn. Vaak worstelen mensen om hun baan en relaties te behouden. Ook zijn ze vaak verslavingsgevoelig. Het is dan ook essentieel dat je zorg op maat krijgt. Zowel qua behandeling, begeleiding als medicatie.” 

Hoe belangrijk is een tijdige diagnose? 

“Het kan het verschil maken. Soms gaat er een heel schooljaar verloren voordat er duidelijkheid is – en daarmee ook de juiste behandeling. Zo raakt een kind nog verder achterop. Door een snellere en juiste diagnose, kunnen zowel kinderen als hun ouders handvatten krijgen hoe ze met ADHD om kunnen gaan. Als het beestje geen naampje krijgt, kan dat leiden tot sociaal isolement en minder succeservaringen in het leven. Ook kan bepaald gedrag verkeerd begrepen worden, waardoor kinderen niet goed worden gestuurd. En problematisch gedrag kan ontstaan.” 

Heeft ADHD ook positieve kanten? 

“Zeker, maar dan moet je wel weten hoe je dit kunt toepassen. Bij ADHD denkt je brein minder in kaders. Dat maakt je vaak erg creatief en in staat om out of the box te denken. Verder geeft ADHD geregeld ongebreidelde energie, wat kan zorgen voor een grote drive. Althans, tot je te vaak je neus hebt gestoten. Dan leidt het weer tot neerslachtigheid en depressiviteit. Het is dan ook belangrijk dat je leert om te gaan met ADHD.” 

Next article