Home » Aandacht voor Oncologie » 10 redenen om te vaccineren tegen HPV
Aandacht voor Oncologie

10 redenen om te vaccineren tegen HPV

Ieder meisje in Nederland van 13  jaar krijgt een oproep voor een gratis HPV-vaccinatie. Het HPV virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. De HPV-vaccinatie beschermt meisjes hiertegen. In dit artikel 10 redenen waarom een inenting tegen HPV een goed idee is.

1. De HPV-vaccinatie veroorzaakt geen chronische vermoeidheid

De HPV inenting leidt tot geen noemenswaardige bijwerkingen. Het veroorzaakt net als andere prikken pijn op de plek waar geprikt is of spierpijn in de arm. Ook moeheid en hoofdpijn kunnen voorkomen. Al deze bijwerkingen gaan na enkele dagen vanzelf over. Onderzoek laat zien dat er geen verband is tussen het vaccin en ernstige bijwerkingen, zoals chronische vermoeidheid. Het vaccin is dus veilig.

2. HPV is vrijwel niet te voorkomen in je leven

HPV kan worden overgedragen via seksueel contact. Omdat HPV heel besmettelijk is, kan HPV ook overdragen worden via huidcontact, het aanraken van de penis of vagina en door orale seks.

3. Een HPV-infectie is niet te voorkomen door het gebruik van een condoom

Omdat HPV heel besmettelijk is, kan een infectie moeilijk worden voorkomen. Condooms verminderen de kans op besmetting, maar zelfs als je met condoom vrijt, kun je nog besmet raken. Zo’n 80-90% van de mensen wordt eens in hun leven besmet met HPV. Met het HPV-vaccin kun je de kans op het krijgen van HPV-gerelateerde kankersoorten enorm verlagen.

4. De vaccinatie heeft geen nare bijwerkingen

Het HPV-vaccin heeft geen noemenswaardige bijwerkingen. Het vaccin is veilig. Zoals bij alle vaccins kan ook het HPV-vaccin wat bijwerkingen veroorzaken zoals, roodheid, zwelling en pijn op de plek waar geprikt is. Maar ook  moeheid en hoofdpijn. Al deze bijwerkingen gaan na enkele dagen vanzelf over.

5. De HPV-vaccinatie voorkomt baarmoederhalskanker

Je hebt mét vaccinatie 75% minder kans om baarmoederhalskanker te krijgen dan zónder vaccinatie. Dat is fors minder, maar de kans is er nog wel. Je kan dus nog steeds baarmoederhalskanker krijgen als je gevaccineerd bent. Daarom krijgt een vrouw rond haar 30ste jaar een uitnodiging voor het uitstrijkje. Jaarlijks krijgen 6400 vrouwen een verwijzing naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoek naar baarmoederhalskanker. Het vaccin beschermt ook tegen kanker in de vagina, schaamlippen, anus, penis en mond of keelholte.

6. Vaccineren is niet pijnlijk

Een vaccinatie is nooit geheel pijnloos. Het is vaak niet de prik die je voelt maar de vloeistof van het vaccin. Deze vloeistof kan soms een wat branderig gevoel geven. De meeste mensen vinden echter dat het vaccineren erg meevalt.

7. Als je HPV oploopt, merk je dat niet

Je merkt het niet wanneer je besmet bent met HPV. Er zijn geen duidelijke klachten of symptomen van pijn. Er zijn wel klachten bij baarmoederhalskanker. Lees hier de klachten bij baarmoederhalskanker.

8. De HPV-prik veroorzaakt geen onvruchtbaarheid

De prik zorgt dat het lichaam het virus opruimt en bescherming geeft. De prik heeft geen enkele invloed op voortplantingsorganen en veroorzaakt dus geen onvruchtbaarheid.

9. De HPV-prik kun je het beste halen na de eerste oproep

De inenting werkt het beste als je nog geen seks hebt gehad. Daarom worden meisjes ingeënt in het jaar dat ze 13 jaar worden. De inenting werkt alleen als je nog geen HPV-infectie hebt gehad.

10. Jongens & de HPV-inenting

HPV kan bij jongens kanker van de anus, penis en mond of keelholte veroorzaken. Op dit moment is het HPV-vaccin voor jongens niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Jongens die het HPV-vaccin willen, kunnen het vaccin krijgen via de huisarts. Daar zijn wel kosten aan verbonden.

Next article