Home » ADHD » Slaaptips van Arie Boomsma
Arie Boomsma

Slaaptips van Arie Boomsma

Een goede nachtrust, wie wil dat nu niet? Maar beter slapen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Programmamaker en sportschooleigenaar Arie Boomsma geeft tips voor slechte slapers en vertelt over zijn eigen slaapgewoontes.

Arie, jij hebt drie jonge kinderen; jouw nachtrust moet een heilig goed zijn!

“Het begrip slaap heeft absoluut een andere betekenis voor me gekregen nu ik vader ben. Maar niet alleen mijn kinderen hebben me doen inzien hoe belangrijk slapen is. Ook in de sportwereld is het een topic dat erg speelt, het belang van focus, rust en herstel wordt daar steeds groter. Een mooie ontwikkeling. Regelmatig sporten, voldoende bewegen en goede voeding zijn essentieel voor je gezondheid en welzijn, maar dat geldt voor slaap net zo.”

Het begrip slaap heeft absoluut een andere betekenis voor me gekregen nu ik vader ben

Hoe zorg jij voor een goede nachtrust?

“Door goede slaapgewoontes te hanteren. Zo liggen mijn vrouw en ik er tegenwoordig standaard om halftien ‘s avonds in. Nogal vroeg, maar wel zo handig gezien onze kinderen. Verder doe ik twee uur voor ik naar bed ga alle schermen uit, dus telefoon, laptop en tablet weg. Vervolgens schrijf ik op papier mijn to do’s op voor de volgende dag, zodat ik daar in bed niet over ga piekeren. Ook vind ik het belangrijk om de dag positief te eindigen, dus aan het einde van de avond bedenk ik graag drie dingen waar ik dankbaar voor ben. En onze slaapkamer is erg donker en met 18 graden relatief koud, dat helpt zeker ook.”

Patronen veranderen voor betere slaap is voor veel mensen lastig. Hoe pak je dit aan?

“Meestal weet je wel wat nodig is om beter te slapen, maar het ook echt doen? Dat is vaak een ander verhaal. Wachten tot je voldoende motivatie hebt, kan soms lang duren. Bovendien is er echt een noodzaak nodig om daadwerkelijk te veranderen. Daarom is het zo belangrijk om jezelf goede gewoontes aan te leren, óók qua slapen. En dat is een kwestie van dóen en blijven herhalen. Een slaapchecklist kan daarbij een goede houvast zijn.”

Het is allereerst belangrijk dat je weet waarom je slecht slaapt

Wat zijn jouw tips voor slechte slapers?

“Een slaaproutine kan zeker helpen, maar het is allereerst belangrijk dat je weet waarom je slecht slaapt. Onze levens zijn tegenwoordig enorm hectisch, met een overkill aan prikkels. Aan het einde van de dag moeten we veel verwerken. Geef je brein daarvoor de rust! Gebruik de dag zo veel mogelijk voor al activiteiten en reserveer de avond voor ontspanning en rust. Als dat niet helemaal lukt – wat natuurlijk niet onoverkomelijk is – bekijk dan hoe je toch nog enigszins de dag in kalmte kunt afsluiten. Door in bad te gaan of ademhalingsoefeningen te doen, bijvoorbeeld. En verder: weet wat voor jou werkt. Schrijf per dag op hoe je geslapen hebt en wat je die avond daarvoor hebt gedaan. Heel onrustig geslapen na een paar glazen wijn? Of na een ietwat late sportsessie nog lang liggen woelen? Dan weet je dat je dat voortaan niet meer moet doen.”

Meer informatie

Lees Arie’s boek ‘Volhard’ voor meer tips over geduldig bouwen aan gezonde doelen.

Next article