Home » Astma & Allergieën » Longklachten in tijden van corona
Coronavirus

Longklachten in tijden van corona

Door COVID-19 is er meer aandacht voor longklachten zoals benauwdheid. Voor driekwart van de Nederlanders met een longziekte was dit al dagelijkse realiteit, weet Michael Rutgers van het Longfonds.

Maar liefst 1,2 miljoen mensen in ons land hebben een longziekte. Bekende voorbeelden zijn astma en COPD. De ziekten zijn doorgaans niet direct zichtbaar voor de buitenwereld, maar kunnen het leven van patiënten en hun omgeving enorm beïnvloeden.

Het is een van de redenen waarom het Longfonds zich inzet voor meer bewustwording. “Dat kan het handelingsperspectief vergroten. Bovendien gaat het hier om een risicogroep in de huidige coronapandemie.

De kans om het virus te krijgen is voor mensen met een longziekte waarschijnlijk niet groter, zoals aanvankelijk werd gedacht, maar het risico op ernstige klachten na het oplopen ervan wél. Er is angst en spanning onder hen. Sommigen kiezen voor zelfisolatie en dragen zelfs in huis mondkapjes”, vertelt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds.

Sommigen kiezen voor zelfisolatie en dragen zelfs in huis mondkapjes

Benauwdheid

Met de brede aandacht voor COVID-19 is er ook meer focus op de mogelijke gevolgen ervan. Benauwdheid bijvoorbeeld. Een deel van de coronapatiënten is ook een periode erna nog benauwd. Het is precies die klacht die veel longpatiënten met elkaar gemeen hebben. Het betreft 73 procent van hen, volgens cijfers van onderzoeksinstituut Nivel. “Benauwdheid heeft een enorme impact op je dagelijks leven. Daarom besteden we daar nu juist in deze tijd aandacht aan onder het motto ‘Geef Adem’”, zegt Rutgers.

Benauwdheid heeft een enorme impact op je dagelijks leven

Ook corona vindt zijn weg in het lichaam via de longen. Vooralsnog is er onvoldoende bekend over de langetermijneffecten van het virus op de gezondheid. Wie corona heeft gehad en nog steeds kampt met longklachten kan terecht op een digitaal patiëntenplatform van het Longfonds.

Gezonde(re) lucht

Met meer bewustwording over het bestaan en de ernst van longziekten hoopt Rutgers dat er ook meer aandacht komt voor de preventie ervan. De luchtkwaliteit in Nederland kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren, aangezien vervuilde lucht longproblemen kan veroorzaken en verergeren. Dat geldt voor buiten, maar ook voor het luchtklimaat binnen.

“Iedereen weet dat roken en de rook van sigaretten schadelijk is, maar hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor houtstook. Met koken breng je ook fijnstof in je huis; een reden om de afzuigkap langer te laten draaien.”

Gelukkig zijn er voor sommige contacten met zorgverleners ook alternatieven

Zorg

Hoe de coronapandemie zich gaat ontwikkelen, is onduidelijk. Daarmee is het voor Rutgers net zo lastig om iets te zeggen over hoe de zorg voor (nieuwe) longpatiënten er in de nabije toekomst precies uit moet zien. “We weten wel dat sommige mensen met een longziekte vrees hebben om het ziekenhuis te bezoeken of om plaats te nemen in de wachtkamer van de huisarts.

Gelukkig zijn er voor sommige contacten met zorgverleners ook alternatieven. Zo hebben veel huisartsen nu e-consults. Wie dat wenst, kan dus het best actief op zoek gaan naar wat er hierin mogelijk is.”

Meer informatie?

Kamp jij nog steeds met longklachten na corona? Ga dan naar www.coronalongplein.nl. Of ben jij nieuwsgierig naar de campagne ‘Geef Adem’ van het Longfonds? Neem dan een kijkje op www.longfonds.nl/geefadem

Next article