Home » Cardiovasculaire Gezondheid » Aortaklepvernauwing treft een op de tien 65-plussers
65-plus

Aortaklepvernauwing treft een op de tien 65-plussers

Aortaklepstenose is een vernauwing van de aortaklepDe hartklep gaat niet helemaal goed open. Hierdoor stroomt het bloed minder gemakkelijk van de linkerhartkamer naar de aorta. Gelukkig zijn er goede behandelmogelijkheden en heb je deels je eigen hartgezondheid in de hand.

Risicofactoren

“Er zijn drie mogelijke oorzaken voor een vernauwing van de aortaklep. Er kan sprake zijn van een aangeboren hartklepafwijking, het kan optreden als gevolg van acuut reuma en het kan een gevolg zijn van het feit dat we ouder worden.

Een op de tien 65-plussers krijgt last een vernauwing van de aortaklep. Mensen met een hoog cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk en suikerziekte lopen eveneens een verhoogd risico. Vrouwen en mannen hebben grofweg een even groot risico op deze aandoening en vertonen dezelfde symptomen.”

Preventie

“Preventie heeft altijd de voorkeur”, stelt cardioloog Janneke Wittekoek. “Of we nu jong of oud zijn, iedereen kan zo goed mogelijk voor zijn of haar hart zorgen.” Het zijn de welbekende adviezen: eet gezond, beweeg voldoende, rook niet, let op je gewicht en ken je getallen. 

Zo kun je zelf je BMI in de gaten houden. Daarnaast adviseert Wittekoek om bij routinecontroles van de huisarts je cholesterol en je bloeddruk te laten controleren. 

Vroegtijdig ingrijpen

“Als je toch bij de huisarts bent om je waarden te laten controleren, vraag dan meteen of de huisarts met een stethoscoop naar je hart luistert. Een beginnende of gevorderde aortaklepvernauwing heeft namelijk een heel herkenbaar geluid. Op deze manier is een spoedoperatie niet nodig en kan de huisarts je goed laten monitoren voordat er symptomen gaan opspelen.” 

Symptomen en behandelingen

“Typische symptomen van een aortaklepvernauwing zijn pijn op de borst, duizelingen, flauwtes, kortademigheid en hartkloppingen. Het vervelende is dat wanneer deze klachten optreden de vernauwing vaak al vergevorderd is. Medisch ingrijpen is dan noodzakelijk. Om vernauwingen aan de aortakleppen te behandelen, zijn er drie mogelijke operatieve ingrepen. 

Met een ballondilatatie wordt er een ballonnetje ingebracht en op de plek van de vernauwing ‘opgepompt’ waardoor de hartklep simpelweg wordt opgerekt. Een andere optie is een openhartoperatie. Hierbij wordt er via een snee in de borstkas de aortaklep vervangen. De minst ingrijpende behandeling is een TAVI. Hierbij wordt er via de lies met een katheter een nieuwe hartklep naar het hart gebracht.”

Minder invasief  

“Vroeger kwamen alleen mensen voor de hierboven genoemde TAVI-behandeling in aanmerking indien zij te slecht waren voor een hartoperatie”, weet Wittekoek. “De resultaten zijn echter zo veelbelovend, dat het inmiddels ook voor minder hoog risicopatiënten wordt toegepast. Naar verwachting wordt de aortaklepkatheter de standaardbehandeling voor iedere patiënt.” 

Ga naar de dokter

“Als je vermoedt dat je een verhoogd risico loopt of je hebt last van klachten, ga dan naar je huisarts”, adviseert Wittekoek. “Je hoeft niet bang te zijn dat je bij de huisarts of in het ziekenhuis corona oploopt. Iedere arts werkt volgens strenge richtlijnen om besmetting te voorkomen. Het klinkt cru maar als je te lang wacht met hartklachten dan ga je niet dood aan corona maar aan je hart. ” 

Next article