Home » Cardiovasculaire Gezondheid » Barbara de Loor: “Ik moest kiezen: een ingreep aan mijn hart of stoppen met schaatsen”
Barbara de Loor

Barbara de Loor: “Ik moest kiezen: een ingreep aan mijn hart of stoppen met schaatsen”

Barbara de Loor
Barbara de Loor
Ewoud Rooks

Ze weet als geen ander hoe belangrijk een gezond hart is. Zonder haar hartoperatie was Barbara de Loor naar eigen zeggen nooit wereldkampioen schaatsen op de 1000 meter geworden. Nu zet ze zich in als ambassadeur voor de Hartstichting en deelt ze haar verhaal.

Een aangeboren hartafwijking 

“Ik heb jarenlang last gehad van hartritmestoornissen door een aangeboren hartafwijking. Dat werd een enorme belemmering bij de topsport. Hoe meer en hoe harder ik trainde, hoe meer last ik kreeg. Soms sloeg mijn hart uit het niets naar de 220. Daar schrok ik wel van. Toch ben ik pas naar een dokter gegaan toen mijn begeleidingsteam dat aangaf.”

Belemmering bij de topsport 

“Mijn hart beperkte me op een gegeven moment zo, dat ik een keuze moest maken: stoppen met schaatsen op topniveau, of een ingreep aan mijn hart. Ik besefte dat als die ingreep zou slagen, ik misschien wereldkampioen kon worden. Ook zou ik dan de rest van mijn leven zonder die problemen kunnen leven. Toen heb ik de keuze gemaakt om me te laten opereren.”

Zware ingreep aan het hart 

“De ingreep was mentaal heel erg zwaar. Ik kreeg een ablatie. Ze gingen met een katheter via een ader in mijn lies naar binnen in mijn hart. Vier uur lang zochten ze naar de oorzaak van de stoornissen. Ik was bij bewustzijn en dat was slopend, want ze zitten toch in je hart. Toen ze hem vonden was het alsof mijn hart uit mijn borst klapte. Het is maar goed dat ik het van te voren niet zo besefte.” 

Het vertrouwen was weg

“De ingreep was mentaal zo zwaar dat ik geen vertrouwen meer had om voluit te gaan bij het schaatsen. Ik blokkeerde, alsof een stemmetje in mijn hoofd zei: doe jij maar even rustig aan. Maar ik zat toen internationaal bij de top zes6 van de wereld! Uiteindelijk moest ik er keihard voor werken en duurde het een jaar voordat ik weer voluit kon gaan. Veel langer dan ik had verwacht.” 

Wereldkampioen 

“In 2005 werd ik wereldkampioen op de 1.000 meter. Zonder die ingreep was dat nooit gelukt. Ik ben achteraf echt blij dat ik het heb laten doen, want ik had er in het dagelijks leven ook last van kunnen krijgen. Nu sport ik nog steeds, maar ik ben geen topsporter meer. In de winter geef ik schaats-clinics en ik doe elk jaar mee met de elfstrandentocht van de Hartstichting. Dit jaar is er vanwege corona een alternatief: de Hartstocht. Ik heb er zin in, want het zijn altijd heerlijke wandeldagen.”

Barbara’s tip: Blijf jezelf monitoren 

“Gezond leven is superbelangrijk. Je hart is je motor. Daar moet je echt zuinig op zijn. Zorg goed voor jezelf, en voorkom stress. Je kunt als een gek gaan sporten, maar dat dwangmatige kan ook weer stress geven. Blijf jezelf monitoren: gaat het goed, is alles nog in balans? En dan gewoon ‘hup’, lekker naar buiten en bewegen met elkaar. Dat is zo’n beetje het mooiste wat er is.”

Next article