Home » Cardiovasculaire Gezondheid » Cardioloog: “Voor acute hartklachten is er altijd plek”
Sponsored

Door de coronacrisis is het op veel plekken in de zorg nog druk. Wat betekent dat voor mensen met hartklachten? Cardioloog Wilco Tanis van het HagaZiekenhuis: “Spoedeisende zorg is nooit in het gedrang geweest.” 

Toen de coronacrisis zich aandiende, zetten veel artsen in de hart- en vaatzorg zich schrap voor grote drukte. “Wij hadden een grote toestroom van patiënten verwacht,” zegt Wilco Tanis, cardioloog in het hartcentrum van het HagaZiekenhuis in Den Haag.

“Virussen zorgen vaak voor een grotere kans op hartinfarcten, en dat verwachtten we ook bij corona.” Maar het tegenovergestelde gebeurde. Mensen bleken terughoudend om naar het ziekenhuis te gaan. Tanis: “We hebben altijd genoeg plek gehad voor acute zorg. Toch bleven patiënten aanvankelijk massaal weg.”   

Wachttijden 

Inmiddels is de vraag naar acute zorg weer op het oude peil. Maar bij de minder spoedeisende zorg is het nog wel druk. Tanis: “Er is veel inhaalzorg van bijvoorbeeld uitgestelde operaties. We hebben een tekort aan belangrijk zorgpersoneel zoals echolaboranten en verpleegkundigen.”

Dat betekent dat mensen soms langer moeten wachten op bijvoorbeeld een hartecho of andere vervolgonderzoeken: “We kijken altijd wat acuut is en wat niet,” zegt Tanis. “Het is niet prettig als je moet wachten, maar wij letten wel goed op of wachten medisch verantwoord is. Echte spoedeisende zorg is nooit in het gedrang geweest, en nog steeds niet.” 

Spoedzorg 

Voor wie acute hartklachten heeft, is er dus altijd plek. Tanis: “Klachten zoals benauwdheid, acute heftige druk op de borst met uitstraling naar de arm, zweten en misselijkheid kunnen duiden op een hartaanval. Bel dan altijd 112.”

Maar ook voor de minder spoedeisende klachten is het belangrijk om naar je huisarts te gaan, zegt Tanis: “Wachttijden zijn vervelend, maar er wordt zorgvuldig naar jouw persoonlijke situatie gekeken. En als patiënt heb je ook invloed. Je kunt bijvoorbeeld een aanvraag doen voor wachtlijstbemiddeling. Dan word je geholpen door je zorgverzekeraar, zodat je zelf je zorgaanbieder met de minste wachttijd kunt kiezen.” 

Next article