Gezondheid en gezondheidszorg staan bij iedereen hoog op de agenda. We willen allemaal gezond zijn (en blijven), en zijn we dat niet dan willen we het beste om weer gezond te worden. Maar hoe weten we nu eigenlijk hoe we gezond kunnen blijven of een ziekte het beste kunnen behandelen?
Dat komt door klinisch onderzoek. (Ook wel Medisch Wetenschappelijk onderzoek genoemd). Klinisch onderzoek is dus belangrijk om zorg en gezondheid in de toekomst te verbeteren. Een van de vormen van klinisch onderzoek betreft het testen van een nieuw medicijn. Het klinisch onderzoek naar een nieuw medicijn verloopt in 4 fasen. Tijdens de eerste 3 fasen is het nieuwe medicijn nog niet ‘op de markt’. Deze 3 fasen duren gemiddeld ongeveer 6 jaar en er zijn zo’n 1500 tot 5.000 vrijwilligers nodig die deelnemen aan de onderzoeken.*
De 4 fasen
Al het klinisch onderzoek dat in Nederland wordt uitgevoerd moet voldoen aan nationale en internationale regelgeving. Die regelgeving is er vooral op gericht dat het onderzoek veilig is en dat het welzijn van alle vrijwilligers goed is beschermd. Ook moeten de uitkomsten van klinisch onderzoek correct en betrouwbaar zijn.
Klinisch onderzoek naar een nieuw medicijn wordt vaak gestart en opgezet door het bedrijf dat het medicijn in ontwikkeling heeft. Artsen en medische centra worden vervolgens benaderd om het onderzoek uit te voeren. Zij zijn dan ook degenen die mogelijke deelnemers benaderen met de vraag of ze zouden willen deelnemen aan een bepaald onderzoek. Deelname is altijd vrijwillig en mensen mogen altijd stoppen met de deelname aan het onderzoek, ook als het onderzoek al is begonnen. Door deelname aan klinisch onderzoek help je dus mee in de zoektocht naar een betere behandeling van een aandoening.
* Bij zeldzame aandoeningen zal het aantal deelnemers aan klinisch onderzoek beduidend minder zijn.
Een nieuw Clinical Development Centre opent haar deuren in Nederland
Novo Nordisk heeft aangekondigd dat zij een nieuw ‘Clinical Development Centre’ in Nederland zullen oprichten. Dit centrum zal de bestaande afdeling voor klinisch onderzoek versterken en uitbreiden met circa 45 nieuwe fulltime medewerkers. Deze investering plaatst Novo Nordisk Nederland in een leidende positie op het gebied van klinisch onderzoek voor toekomstige innovaties, met een focus op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, zeldzame ziekten zoals hemofilie, en andere ernstige chronische aandoeningen.
Met de lancering van dit centrum zal Novo Nordisk aanzienlijk meer onderzoek verrichten en investeren in Nederland, waardoor het onderzoeksklimaat in Nederland wordt gestimuleerd. Nederlandse onderzoekers en patiënten zullen als een van de eersten toegang hebben tot de nieuwste medische ontwikkelingen. Tussen 2018 en 2022 heeft Novo Nordisk al €14,6 miljoen geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling in Nederland, resulterend in 26 klinische onderzoeken met meer dan 2.000 deelnemende patiënten. Met deze aankondiging zal deze jaarlijkse investering aanzienlijk toenemen en naar verwachting tegen 2027 verdubbelen.
Meer informatie
Interesse in een carrière bij Novo Nordisk? Kijk op novonordisk.nl en ga naar ‘carrière’.
NL24NNM00001