Home » De Longen » Niet zo onschuldig als het lijkt: vocht, schimmels en stof zijn de aanstichters voor longirritatie
De Longen

Niet zo onschuldig als het lijkt: vocht, schimmels en stof zijn de aanstichters voor longirritatie

Nu de winter weer voor de deur staat is het extra belangrijk om een gezond klimaat, ook wel het binnenklimaat genoemd, in een woning te creëren. Want slechte ventilatie, schimmels en vocht lijken relatief onschuldig, maar kunnen de oorzaak vormen voor chronische longklachten. 

Leon van den Toorn, longarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), ziet regelmatig patiënten die last hebben van allerlei soorten allergieën, luchtwegklachten en ontstekingen in de longen. Dit komt volgens van den Toorn mede omdat de longen kunnen worden aangetast door een slecht binnenklimaat in huis. 

Ongezond binnenklimaat 

Volgens van den Toorn zijn er een aantal oorzaken voor een slecht binnenklimaat. “Mensen die veel koken op gas kunnen, meer dan bij electrisch koken, last hebben van verbrandingsgassen die een negatief effect kan hebben op de longen. Maar ook een stoffig huis of een huis met een hoge luchtvochtigheid door te weinig ventilatie kan zorgen voor longirritatie.” 

Per dag produceren we ongeveer tien liter vocht in onze woning door wassen, strijken en koken. Vooral in de wintermaanden zetten we minder vaak een raam open en daardoor blijft het vocht langer hangen. Met als gevolg dat er op langere termijn vochtplekken en schimmels kunnen ontstaan.  

“Veel mensen hebben al jarenlang een schimmelplek in de badkamer, maar zijn zich er niet van bewust dat juist die schimmel een nadelig effect kan hebben op de longgezondheid. Wanneer je planten in huis hebt met schimmels kunnen die bij iemand met slechte longen de oorzaak zijn van ontstekingen en infecties. Mensen die last hebben van astma krijgen nog meer last van irritatie wanneer ze in een huis wonen met schimmels. Het is daarom aan te raden om deze schimmels goed aan te pakken”, vertelt van den Toorn. 

Symptomen en klachten 

Een verstopte neus of een droge keel kunnen symptomen zijn van een ongezond binnenklimaat door slechte ventilatie. Van den Toorn legt uit dat het meestal sluipende symptomen zijn die zorgen voor lange termijn klachten zoals; de ontwikkeling van astma, infecties aan de luchtwegen of een overgevoeligheid voor stof en allergenen.  

“Ik heb patiënten die mij vertellen dat ze binnen last hebben van kortademigheid, maar wanneer ze naar buiten gaan daar helemaal geen last van hebben. Dan is het mij gelijk duidelijk dat ze mogelijk in een huis wonen met een slecht binnenklimaat.”  

Binnenklimaat verbeteren 

Een goed binnenklimaat is essentieel voor de gezondheid van onze longen. Het is daarom aan te raden om je huis regelmatig te ventileren. Ventileren is de beste manier om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. “Door roosters open te zetten en het ventilatiesysteem aan te laten staan kan je de kwaliteit van de lucht in huis verbeteren. Wanneer je een raam openzet is het verstandig om niet het raam open te zetten aan de straatkant of tijdens de spits”, legt van den Toorn uit. 

De grootste boosdoener in huis is vocht. Zorg er daarom voor dat het huis tijdens de wintermaanden niet te koud wordt. De ideale temperatuur in huis ligt tussen de 19 en de 20 graden. In de slaapkamer mag het iets kouder zijn, maar wanneer een huis niet goed wordt verwarmd, ontstaat er veel vocht waardoor de luchtvochtigheid wordt aangetast met als gevolg schimmelvorming.  

Er zijn nog veel meer manieren om het vocht in huis te verminderen. Zo is het verstandig om tijdens het koken altijd de afzuigkap aan te zetten en een deksel op de pan doen. Na het douchen de badkamer droogtrekken zodat het niet de hele dag vochtig blijft en je was zoveel mogelijk buiten laten drogen.  

Door op deze factoren te letten en je huis regelmatig schoon te maken kan je een gezond klimaat in huis creëren, loop je minder risico op klachten en ervaar je minder last van longirritatie. 

Next article