Home » De Man » Geluk volgens cabaretier Roué Verveer
De Man

Geluk volgens cabaretier Roué Verveer

Foto: Raoul Neijhorst

Geluk is niet vanzelfsprekend. Positief denken helpt vaak wel op weg ernaartoe. Cabaretier en stand-up comedian Roué Verveer vertelt wat hij doet voor een gelukkig leven. 

Wat betekent gelukkig zijn voor jou? 

“Geluk is voor mij dat ik in balans ben, lekker in mijn vel zit en kan doen wat ik wil. Dat heb ik bereikt, maar het vereist wel keihard werken. Fysieke gezondheid is natuurlijk heel belangrijk. Daarom eet ik zo gezond mogelijk, train ik vier tot vijf keer in de week en zorg ik dat ik genoeg slaap. Om in balans te zijn heb je daarnaast mentale gezondheid nodig. Mezelf happy voelen in mijn omgeving draagt daar zeker aan bij. Daarom zorg ik dat ik de banden met familie en vrienden goed onderhoud en dat ook zaken als werk en wonen zoveel mogelijk op orde zijn. Het geeft rust en zorgt ervoor dat ik helder kan denken. Geluk is voor mij gebaseerd op een totaal aan factoren.” 

Ben je altijd gelukkig geweest? 

“Ja, al heel mijn leven. Ieder mens maakt verschillende fases door gedurende de jaren, in carrière bijvoorbeeld. Toch heb ik altijd, in elke levensfase, eenzelfde niveau van geluk kunnen bereiken door er altijd aan te blijven werken. Geluk zit in veel dingen, maar in ieder geval niet in rijkdom. Met veel geld kun je pas gelukkig zijn als je het ook bent met minder. Soms staan er zaken in de weg van je eigen geluk. Denken dat je met bepaalde mensen moet blijven hangen omdat je dat altijd hebt gedaan is een voorbeeld. Soms is het ook heel goed voor jezelf om mensen met een negatieve mindset los te laten. Daarin handel ik meestal heel snel. Ik heb er altijd alles aan gedaan om mezelf en mijn geluk te bewaken.” 

Ik werk altijd met wat er wél mogelijk is en zoek naar alternatieven

Wat doe je als het niet lukt om gelukkig te zijn? 

“Ik heb het hier over structureel geluk. Met ellende krijgen we natuurlijk allemaal vroeg of laat te maken. Is dat het geval, dan is het vooral de vraag hoe je er weer uit komt. Ik bekijk het praktisch en ga na of er een probleem is dat ik kan oplossen. Soms is het probleem groot. Dan nog voelt het vaak al meteen beter om het in ieder geval aan te pakken. Andere keren ligt ongeluk buiten je macht. Dan is het een kwestie van de nieuwe situatie accepteren. Dat heeft vaak tijd nodig.”

Hoe kun je jouw idee van geluk en het werken hieraan toepassen in het dagelijks leven? 

“Ik werk altijd met wat er wél mogelijk is en zoek naar alternatieven. Veel mensen worden  heel chagrijnig als ze voor de zoveelste keer in de file staan, maar daarvan lost die natuurlijk niet op. Ik maak me er niet druk om en bel dan bijvoorbeeld mensen die ik een tijd niet heb gesproken.” 

Welke rol speelt werk in jouw geluk? 

“Mensen aan het lachen maken maakt me blij. Het zijn kleine overwinningen, alle keren dat het lukt. Alsof je een doelpunt scoort.” 

Next article