Home » De Man » Mannen hebben geen stress! Of toch wel?
Man en Gezondheid

Mannen hebben geen stress! Of toch wel?

Man ervaart stress
Man ervaart stress

Mannen ervaren geen stress? Onzin, volgens therapeut Jeremy Heshof.“Mannen vragen alleen minder snel om hulp en lopen daarom vaak juist langer met stressgerelateerde klachten rond dan nodig.”


Stress; is het altijd iets negatiefs?

“Stress op zich is juist iets goeds, zolang de stress reëel is. Ervaar je structureel stress over dingen in je dagelijkse leven en krijg je daardoor bijvoorbeeld lichamelijke of psychische klachten, dán wordt het een probleem.”

Mannen hebben minder vaak en minder snel last van stress, wordt gezegd. Klopt dat?

“Mijn overtuiging is dat er heel veel mannen zijn die stress ervaren, maar dat zij minder vaak hulp zoeken en er daarvan geen goede cijfers zijn. De druk vanuit de maatschappij speelt daar een grote rol in. Een man moet sterk zijn, alles alleen kunnen, een succesvolle carrière hebben en aan het hoofd van zijn gezin staan.

Hoe hoger een man op een apenrots zit, hoe dieper de val kan zijn

Jeremy Heshof (therapeut)

Hoe hoger een man op die apenrots zit, hoe groter de belangen om zich staande te houden en hoe dieper de val kan zijn. Ik hoor vaak dat mannen vinden dat ze het niet kunnen maken om te zeggen dat ze het allemaal even niet meer trekken. Dat zien zij als gezichtsverlies.

Onder mannen heerst dus een taboe op het hebben van stress?

“Ja. Bij vrouwen ligt dat anders. Zij geven eerder aan: het lukt me niet. Ze betrekken hun vriendinnen erbij, praten erover en sturen lieve berichtjes om elkaar te steunen. Voor veel mannen is niet alleen het hebben van stress een taboe, maar het vragen om hulp ook.

Ze lopen daardoor vaak langer met stress gerelateerde klachten rond dan nodig. Ze slapen niet goed, eten minder gezond en piekeren veel. Mannen gaan in dat opzicht vaak enorm over hun grenzen heen.”

Toch komen veel mannen bij jou terecht met een hulpvraag.

“Gelukkig wel. Het feit dat ik vrijgevestigd ben maakt het heel laagdrempelig. Niemand in hun nabije omgeving hoeft het te weten. Ook hoor ik vaak dat mannen het fijn vinden om hun verhaal met een andere man te delen. Niets ten nadele van vrouwen, maar hun probleem toegeven aan een vrouw blijkt soms moeilijk te zijn.”

Voor veel mannen is niet alleen het hebben van stress een taboe, maar het vragen om hulp ook

Waardoor ervaren veel mannen eigenlijk stress?

“Mijn ervaring is, wat het probleem op dat moment ook is, dat mannen die veel stress ervaren vaak een onveilige jeugd hebben gehad. Daarmee bedoel ik dat ze weinig liefde en genegenheid hebben gekregen en dat ze geen fouten mochten maken om daarvan te leren.

Ook niet mogen huilen of niet openlijk praten over relaties, seksualiteit en diversiteit spelen daarin mee. Als zich in de huidige tijd iets voordoet op werk of binnen hun relatie, is de kans groter dat ze stress ervaren omdat ze niet hebben geleerd zich goed te uiten.”

Zit het oplossen van stress dan in het behandelen van problemen uit het verleden? Ook als het gaat over bijvoorbeeld een te hoge werkdruk?

“In de meeste gevallen wel. Je denkt misschien: wat hebben werkdruk en het verleden met elkaar te maken? Maar iemand met een veilige jeugd heeft vaak meer zelfwaardering en een positiever zelfbeeld, waardoor hij eerder naar zijn leidinggevende toe zal gaan om aan te geven dat zijn grens is bereikt.

Hoeveel interessants er ook in een zelfhulpboek staat; een echte helpende hand moet toch van een persoon komen

Iemand met een negatief zelfbeeld door zijn opvoeding gaat op zo’n moment juist een tandje bijzetten en gaat uiteindelijk keihard onderuit. Tijdens een behandeling werk je aan een stabiele basis en meer zelfwaardering, waardoor je duidelijker grenzen kan en durft te stellen en zo stress kunt voorkomen.”

Wat zou je een man adviseren die op dit moment stress ervaart?

“Neem iemand in vertrouwen, dat is echt de basis. Kom je er met diegene niet uit, zoek dan hulp. Ik ben niet zo van de zelfhulpmethodes. Als iemand gestresst is, ziet hij of zij alles negatief. Je hebt iemand nodig om je daar uit te kunnen trekken. Hoeveel interessants er ook in een zelfhulpboek staat; een echte helpende hand moet toch van een persoon komen.”

Next article