Skip to main content
Home » De Ogen » De kijk van Ronald Giphart
De Ogen

De kijk van Ronald Giphart

Hij heeft gelukkig geen symptomen, maar bij schrijver Ronald Giphart is wel de oogziekte maculadegeneratie (MD) geconstateerd. “Ik realiseer me nu veel meer dat goed zorgen voor je ogen belangrijk is”. 

“Het is niet zo dat maculadegeneratie nu mijn leven beheerst. Ik merk er eigenlijk niets van. Al waren er in het begin wel een paar slapeloze nachten. Ik vroeg me af hoe het zou zijn als mijn zicht ooit slechter wordt. Schrijven moet lukken -ik kan blind typen- maar hoe zullen mijn optredens en het voorlezen daarbij verlopen? Kan ik dan überhaupt nog lezen? Bij zowel mijn oma als mijn vader manifesteerde maculadegeneratie zich op 62-jarige leeftijd. Zij werden slechtziend. Ik ben bijna 55. Natuurlijk vraag ik me soms af of de ziekte bij mij hetzelfde verloop heeft. Hopelijk scheelt het dat ik in tegenstelling tot hen bijvoorbeeld niet rook”, zegt Ronald Giphart.  

Zwarte vlekken 

Het was een scan die de schrijver op advies onderging die zo’n negen jaar geleden uitwees dat ook hij de oogaandoening heeft. Bij maculadegeneratie gaat de macula, de gele vlek in het midden van het netvlies, achteruit. “Mijn vader had zwarte vlekken in het midden van zijn blikveld. Soms probeerde hij nog een voetbalwedstrijd te zien door via de periferie van zijn gezichtsveld -aan de zijkanten- tv te kijken, maar dat was lastig. Lezen was helemaal een probleem. Dat is ook mijn angst. Op het moment dat ik de diagnose kreeg was ik net vegetariër. Iemand suggereerde een correlatie tussen vlees eten en deze ziekte. Van andere kanten hoorde ik later weer dat dat verband niet zo zwartwit is, maar ik heb die avond meteen een biefstuk gegeten.”

Gezond eten 

Een dieet kan mogelijk een bijdrage leveren aan het voorkomen van deze oogziekte. Aan sommige groenten bijvoorbeeld, wordt een gunstige invloed toegeschreven. Hetzelfde geldt volgens de schrijver voor beweging. Voor hem is het in ieder geval reden om tegenwoordig alles, waaronder de gangen tussen de werkkamer waar hij schrijft en het stadscentrum, lopend te doen. Vroeger pakte hij daarvoor nog wel eens de auto. “Ik heb een vel papier liggen met rechte lijnen waar ik zo nu en dan naar moet kijken. Als ik daarin een kromming zie, is de ziekte verder gevorderd. Ik realiseer me nu veel meer dat goed zorgen voor je ogen belangrijk is. Hoewel het misschien niet zozeer samenhangt met de ontwikkeling van maculadegeneratie, betekent dat ook: pauzes nemen van apparaten. We zijn tegenwoordig verankerd aan schermpjes. Het is veel beter voor je ogen om regelmatig even in de verte te kijken. Als ambassadeur van het Oogfonds hoop ik daarin anderen te inspireren. Ook om, als er twijfel bestaat over eventuele oogproblemen, altijd naar de huisarts te stappen.”

Next article