Skip to main content
Home » De Ogen » Met deze vuistregel kan je bijziendheid bij kinderen mogelijk voorkomen
Bijziendheid

Met deze vuistregel kan je bijziendheid bij kinderen mogelijk voorkomen

Mede dankzij de pandemie kwamen kinderen minder buiten en werden ogen minder geprikkeld. Caroline Klaver, hoogleraar bij het Erasmus MC en oogarts in het Radboudumc, uit haar zorgen over de aanzienlijke toename van bijziendheid onder kinderen.

Wat is bijziendheid?

“Bij bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een oog te lang geworden waardoor het brandpunt van de lichtstralen niet meer op je netvlies valt maar net daarvoor. In de verte is het zicht dan onscherp en er is een negatieve brilsterkte nodig om het brandpunt weer op het netvlies te krijgen.”

Bijziendheid moet je zo snel mogelijk corrigeren 

Toename myopie onder kinderen 

“Een oog ontwikkelt zich uiteraard op jonge leeftijd. Wanneer ogen enkel dichtbij kijken, kost dat het oog energie. De lens moet steeds bol worden om het beeld goed op het netvlies te krijgen. Dit kost een oog echter veel inspanning. Wanneer het oog langer wordt, is het makkelijker om dichtbij te zien. Vergezichten zijn nodig om die ooggroei te remmen. Naar buiten gaan kan hier enorm positief aan bijdragen. Ook speelt licht een grote rol in de ontwikkeling van ogen.”

Hoe ontdek je myopie bij kinderen?

“Vaak begint de weg naar diagnose doordat kinderen het schoolbord minder goed kunnen lezen. Het is belangrijk er tijdig bij te zijn, gezien bijziendheid op latere leeftijd kan leiden tot ernstigere oogaandoeningen.”

Die 2 staat voor 2 uur per dag naar buiten 

De heilige tweeën: 20-20-2 als oplossing

“Op basis van uitgebreid onderzoek is de 20-20-2 regel bedacht. Na twintig minuten dichtbij te hebben gekeken moet iemand minimaal 20 seconden in de verte kijken om de ogen afwisseling te geven. Wanneer er uren op dezelfde afstand dichtbij wordt gekeken, begint het oog zich aan te passen en worden de ogen langer. De laatste twee in de regel staat voor twee uur per dag naar buiten.”

Next article