Home » De Overgang » Daisy ontdekte op haar 24ste dat ze in de overgang zat
De Overgang

Daisy ontdekte op haar 24ste dat ze in de overgang zat

In haar puberteit had Daisy (33) al een zeer onregelmatige menstruatie. Dat er iets niet helemaal klopte wist ze dus wel. En toen stond haar zus op de stoep met nieuws.  

Hoe kwam je erachter dat je op zo’n jonge leeftijd al in de overgang zat?  

“Mijn zus wilde een tweede kindje en dat lukte maar niet. Ze ging de medische molen in en opeens stond ze voor mijn deur met nieuws: vervroegd in de overgang. Ik snapte het in eerste instantie niet helemaal, bood nog aan dat ze dan een eitje van mij kon gebruiken om zwanger te worden. Toen legde ze het uit: het was erfelijk, ik had het waarschijnlijk ook. Een enorme schok, want ik had en heb een sterke kinderwens. Na een onderzoek bij het ziekenhuis volgde de bevestiging: op mijn 24ste zat ik al in de overgang. Ergens kwam het niet helemaal als een verrassing. Ik heb altijd al een onregelmatige en heftige menstruatie gehad. Dat je als twintiger in de overgang kon zijn, kwam alleen niet bij me op. Dat was toch iets voor vrouwen van rond de 50? Maar het kan dus óók gebeuren als je een stuk jonger bent.” 

Wat zijn de gevolgen hiervan op je dagelijkse leven? 

“Ik slik hormonen, dat helpt. Daarvoor had ik veel last van stemmingswisselingen: de ene seconde heel vrolijk en de andere boos of verdrietig. Ook kreeg ik opvliegers, wat in mijn werk lastig was. Ik werk bij een vervoersmaatschappij en op sommige dagen blééf ik bezig: verwarming aan, uit, weer aan. Bovendien is de volle bos haar die ik vroeger had een stuk dunner geworden. Maar het ergste vind ik dat het onzeker is of ik kinderen kan krijgen. Helaas was het invriezen van mijn eigen eitjes niet mogelijk. Gelukkig zijn er nog wel mogelijkheden met eiceldonatie en IVF. Dan kan ik mijn toekomstige kindje in ieder geval zelf dragen. Het liefst was ik vorig jaar daar al mee gestart, door corona liep het vertraging op, maar zodra het kan pakken we het weer op.” 

Ga op tijd naar de dokter als je het niet vertrouwt: jij kent je eigen lijf het beste

Wat zou je andere jonge vrouwen adviseren, die met overgangsklachten kampen? 

“Als je het niet vertrouwt, ga op tijd naar de dokter. Je kent je eigen lijf het beste. Schaam je er ook niet voor om een second opinion aan te vragen als een dokter je niet serieus neemt. Hoe sneller je weet wat je situatie is, hoe beter. Dan is er misschien nog meer mogelijk. En probeer iemand te vinden met wie je erover kunt praten. Er zit helaas nog een taboe op dit onderwerp, dat moet er echt vanaf. Daarom doe ik nu ook mijn verhaal, hopelijk helpt het andere vrouwen. Want je leven zo op zijn kop gezet zien worden gun ik niemand.” 

Meer weten over de overgang en de gevolgen daarvan voor je lichaam en geest? Ga dan naar www.planethealth.nl.

Meer informatie

Wat is premature ovariële insufficiëntie (POI)? 
De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun laatste menstruatie krijgen – ook wel menopauze genoemd- is 51 jaar. Voor en na de menopauze is er een periode waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken; deze periode staat bekend als de overgang en kenmerkt zich met een veranderend menstruatiepatroon en overgangsklachten. Eén procent van de vrouwen raakt in de menopauze voor het 40e levensjaar (POI).

Diagnose POI gesteld, en nu?  
POI heeft een enorme impact en kan veel onmacht en verdriet geven, zeker als er nog een kinderwens is. Daarnaast zijn er de overgangsklachten en risico’s op lange termijn zoals osteoporose en hart- en vaatziekten. Gelukkig zijn deze tegenwoordig goed te behandelen met hormoonsubstitutie en verandering van leefstijl. 

Twijfel niet! 
Herken je je in Daisy´s verhaal? Heb je overgang gerelateerde klachten en/of onregelmatige menstruatie, twijfel dan niet en trek aan de bel bij je huisarts.  

Next article