Home » De Overgang » Een bloedserieus probleem
De Overgang

Een bloedserieus probleem

Ongeveer 1 op de 5 vrouwen krijgt tijdens de overgang te maken met een té hevige menstruatie. Het gros gaat daarvoor niet naar de huisarts. Is dat verstandig? Het antwoord komt in de vorm van een nieuwe, landelijke voorlichtingscampagne: Bloedserieus.

avatar

Paula Kragten

Oprichter Period!

Paula Kragten is oprichter van online magazine Period! en auteur van het boek Mooi rood is niet Lelijk.


Hevig menstrueel bloedverlies (HMB) is geen zeldzaam probleem. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar krijgt met deze medische aandoening te maken. In Nederland alleen zijn dat al zo’n 500.000 vrouwen. Feitelijk zijn het er meer. Veranderingen in de hormoonhuishouding zijn vaak de boosdoener, wat betekent dat ook veel jonge meiden er last van hebben. Van de 40 jaar die je menstruele leven gemiddeld duurt, loopt het namelijk maar 25 tot 30 jaar echt op rolletjes. Als je geluk hebt tenminste, want HMB kan ook het symptoom zijn van een andere aandoening. Denk aan een stollingsstoornis. Ook endometriose, adenomyose, PCOS, infecties, gynaecologische kanker en poliepen en myomen ofwel ‘vleesbomen’ kunnen hevige menstruaties veroorzaken.

Maar wanneer is veel nu precies té veel? Symptomen van HMB zijn een cyclus korter dan 21 dagen, een menstruatieduur van meer dan 7 dagen én – de naam zegt het al – hevig bloedverlies. Nu is niet doorlekken bij een gemiddelde hoeveelheid van 5 eetlepels per cyclus al een huzarenstukje. Met driekwart limonadeglas of meer wordt discreet menstrueren zo goed als onmogelijk. Vrouwen met HMB hebben vaak meer dan één menstruatieproduct tegelijk nodig en zijn altijd beducht op doorlekgevaar. Doodnormale situaties (een lange autorit, een dagje naar het strand, werk waarbij je niet elk uur naar de wc kunt) kunnen daardoor een enorme uitdaging worden.

Bloedserieus banner

Reden om meteen een afspraak met de huisarts te maken, zou je denken. Maar dat doen vrouwen met HMB juist niet. Dat is de mening van vrijwel elke gynaecoloog. Het wordt ook bevestigd door een enquête onder 1.004 Nederlandse vrouwen met HMB-klachten. Slechts 54% gaat voor dit probleem naar de huisarts, 60% denkt dat menstruatieproblemen er nu eenmaal bij horen, 75% weet niet dat HMB een medische aandoening is en 27% denkt dat de huisarts toch niets kan doen. Terwijl er in werkelijkheid meerdere behandelopties zijn.

HMB is geen levensbedreigende aandoening, maar de klachten zijn niet kinderachtig. Van de ondervraagden zegt 37% elke cyclus hoofdpijn te hebben, is 35% prikkelbaar en voelt 40% zich ronduit depressief. Om over de impact op het sociale leven nog maar te zwijgen: 62% slaat sportactiviteiten over als ‘opoe’ weer eens nadrukkelijk aanwezig is en 38% zegt sociale activiteiten als etentjes af. Van de ondervraagden meldt 1 op de 4 zich noodgedwongen ziek door HMB. Meestal met een smoes.  

Bloedserieus campagnemaand: elk jaar in november

Vrouwen met HMB hebben een bloedserieus verhaal. Dat verhaal hoor je alleen zelden en dat is raar. De nieuwe, landelijke voorlichtingscampagne Bloedserieus roept vrouwen daarom op hun verhaal wél te delen. Met elkaar én vooral ook met de arts. Tijdens de campagnemaand in november organiseren ziekenhuizen in heel Nederland extra (online) spreekuren en andere events om voorlichting te geven over de behandelopties bij HMB.

Meer weten over HMB of over events in het kader van de campagne Bloedserieus? Kijk op https://www.hevigbloedverlies.nl/.

Bron: Heavy Periods, online survey among 1,004 women who have experienced heavy periods in the past 3 years (18+), 14th to 18th September 2018, 24 september 2018, 3 Monkeys Zeno for Hologic Benelux.

Next article