Home » De Overgang » Praat met je partner als je minder zin hebt in seks
De Overgang

Praat met je partner als je minder zin hebt in seks

Seniorkoppel
Seniorkoppel

Tijdens de overgang stagneert de aanmaak van oestrogeen en oxytocine. Bij tien procent van de vrouwen daalt ook de aanmaak van testosteron.


“Die veranderende hormoonspiegel zorgt vaak voor overgangsklachten en kan ook invloed hebben op je seksleven”, stelt gynaecoloog Dorenda van Dijken.

Is dat waarom veel vrouwen tijdens de overgang minder zin in seks hebben?

“Inderdaad. Als je ’s nachts slecht slaapt en overdag niet lekker in je vel zit, kost het veel energie om je staande te houden. Dan komt seks al snel onderaan je lijstje te staan. Drijf je ’s nachts je bed uit, dan is het niet zo lekker als iemand gezellig tegen je aan komt liggen.

Praat erover met je huisarts, een seksuoloog of een gynaecoloog

Dorenda van Dijken (gynaecoloog)

Misschien heb je last van een droge vagina door minder zin en opwinding en doet vrijen zelfs pijn. Het komt ook voor dat je seksleven sowieso al een tijdje een sleur is en soms ligt het probleem in een verminderde aanmaak van testosteron. Dat hormoon maakt je gevoelig voor seksuele prikkels.”

Kun je het probleem oplossen door een hormoonbehandeling met testosteron?

“Dat helpt alleen als je inderdaad last hebt van een lagere testosteronspiegel. Vaak heeft het heel andere oorzaken als je minder zin hebt in vrijen. Dan kun je testosteron gebruiken, maar dat lost het onderliggende probleem niet op. Daarom is het ook zo belangrijk om naar je huisarts te gaan als je merkt dat je niet meer zo’n zin hebt om te vrijen.”

Wat kan je huisarts voor je doen?

“Als je uitlegt wat het probleem is, kan hij of zij adviezen geven of doorverwijzen naar bijvoorbeeld een seksuoloog of een gynaecoloog. Zij kunnen de oorzaak achterhalen door de juiste vragen te stellen en eventueel je bloed te laten onderzoeken. Daarna kun je aan die oorzaak gaan werken. Wat veel voorkomt, is bijvoorbeeld dat er sprake is van een verminderde doorbloeding van het vaginagebied. Dan kan een langer voorspel of directe stimulatie helpen. Belangrijke vragen zijn of vrouwen als ze op vakantie zijn of soloseks hebben wel zin hebben en wel tot een orgasme komen en of ze erotische dromen hebben. Is dat het geval dan is het probleem niet lichamelijk maar ligt het mogelijk op een ander vlak.”

Hoe belangrijk is de rol van de partner?

“De rol van de man is net zo belangrijk als de rol van de vrouw. Daarom is het ook goed om samen naar een seksuoloog te gaan. Die kan je helpen om weer samen plezier te krijgen in vrijen.

Het goede nieuws is dat er bijna altijd iets aan te doen is

Verder kan de man ook last hebben van lichamelijke problemen zoals een verminderde doorbloeding van de penis. Dan is voorspel ook voor hem belangrijk. “Samen praten is altijd de eerste stap als het gaat om het oplossen van problemen.”

Hebben alle vrouwen last van minder zin tijdens de overgang?

“Gelukkig niet. Er zijn ook vrouwen die juist meer zin hebben in vrijen. Iedere vrouw is verschillend, iedere relatie is verschillend. Een probleem waarmee wel bijna iedere vrouw kampt is onzekerheid, omdat je lichaam verandert. Je raakt tijdens de overgang je taille kwijt en je krijgt, wat je ook doet, een buikje. Je voelt je dan minder aantrekkelijk.

Sommige vrouwen zijn zelfs bang dat ze worden ingeruild voor een jonger, strakker exemplaar. Leg je dat idee voor aan mannen dan zijn ze verbaasd. Ze vinden vrijwel altijd hun vrouw nog heel aantrekkelijk en opwindend. Wat jij denkt is dus lang niet altijd de werkelijkheid. Weten dat je partner je nog altijd sexy vindt, maakt vaak dat je je ook weer sexy gaat voelen.”

Next article