Home » Diabetes » Diabetes? Kom in beweging!
Diabetes

Diabetes? Kom in beweging!

Sportief geklede vrouw vetert sportschoenen
Sportief geklede vrouw vetert sportschoenen

Bewegen is goed voor iedereen. Maar het is extra goed voor wie diabetes heeft. Al kan het soms best ingewikkeld zijn.


Het lijkt eenvoudig: je bloedsuikerwaarden stijgen wanneer je koolhydraten eet, en dalen wanneer je insuline spuit. Maar dat gebeurt ook wanneer je beweegt. Spanning zorgt er dan weer voor dat je bloedsuikerspiegel omhoog gaat. Hoe moet iemand met diabetes dan handmatig zijn bloedsuikerwaarden bewaken, regelen en tegelijk sporten?

Inzicht in de puzzel

De Bas van de Goor Foundation (BvdGF) gelooft sterk in de positieve effecten van bewegen. Niet alleen op je bloedsuikerspiegel, maar ook op je humeur, zelfvertrouwen en kwaliteit van leven.

Bas: “Dat wil ik iedereen graag laten ervaren. En omdat dat in het begin best puzzelen is organiseren we activiteiten om mensen daar, onder deskundige (medische) begeleiding, mee aan de slag te laten gaan.”

Andere sport, ander effect

Het lastige is dat elke vorm van inspanning een ander effect heeft. “Over het algemeen geldt dat duursport bloedsuikerwaardes verlaagt, maar sport waarbij het lijf adrenaline aanmaakt (bvb. krachtsport) heeft eerder een omgekeerd effect.

Dat effect kan makkelijk 24 uur doorwerken. Het is dus niet alleen aanpassen rondom het sportmoment, maar ook de dag daarna. Dat betekent heel veel meten voor, tijdens en na het sporten. Zo leer je hoe jouw lichaam reageert op inspanning.”

Bewegen als medicijn

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline meer aan. Patiënten dienen zichzelf insuline toe door middel van injecties of een insulinepomp. Over het algemeen geldt: meer bewegen is minder insuline.

Mensen met diabetes type 2 maken dan weer onvoldoende insuline aan. Zij gebruiken dan medicatie in de vorm van pillen en in sommige gevallen ook insuline.

Als je géén insuline spuit kun je in die hoeveelheid niet variëren. Om je bloedsuikerspiegel niet te veel te laten stijgen, moet je met mate koolhydraten eten en veel bewegen.

Vaak kan bewegen de stap naar insuline voorkomen, of zelfs terugdraaien. Bij mensen met type 2 die (nog) geen insuline hoeven te spuiten komt het zelfs voor dat mensen door beweging en gezond eten helemaal van de medicatie af komen.

Goed nieuws

Alles kan met diabetes. Zelfs diepzeeduiken, een marathon rennen of Olympisch kampioen roeien worden. Bas: “Pak je sport aan zoals je dat ook zou willen doen als je geen diabetes zou hebben, en ga daarna je insulinestrategie daarop aanpassen. Overleg dat met je diabetesverpleegkundige.

Houd ook altijd een buddy in de buurt te hebben die weet dat je diabetes hebt en wanneer nodig kan ingrijpen. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op, wij puzzelen graag mee.”

Nationale Diabetes Challenge

Naast activiteiten voor mensen met type 1 organiseert de BvdGF al een aantal jaren de Nationale Diabetes Challenge (NDC).
 
De NDC wordt georganiseerd voor mensen met diabetes type 2. Lokale zorg- en sportprofessionals worden 20 weken lang gevraagd een keer in de week te gaan wandelen met deze mensen. De BvdGF ondersteunt de lokale organisatie met o.a. communicatiematerialen en trainingsschema’s.
 
Onderzoek toont aan dat het effect enorm is, zowel op de fysieke als mentale gezondheid van deelnemers. Zo biedt de BvdGF menseneen laagdrempelige opstap naar bewegen en gezonder leven.

Next article