Skip to main content
Home » Diabetes » LCD: Een goede start om diabetes type 2 aan te pakken
Diabetes

LCD: Een goede start om diabetes type 2 aan te pakken

Diabetes is een ziekte waar je niet zo gemakkelijk vanaf komt, maar er zijn  gelukkig wél opties om er iets aan te doen.

Roken, een hogere leeftijd en erfelijke aanleg zijn allemaal risicofactoren voor diabetes type 2, maar de belangrijkste veroorzaker is overgewicht. Een laagcalorisch dieet, oftewel LCD, kan daar goed bij helpen. Dit uitgekiende dieet vermindert in veel gevallen het aantal klachten en kan er zelfs voor zorgen dat je medicijnen niet langer meer nodig hebt (zoals het spuiten van insuline).

Emeritus professor Dr. Wim Saris is hoogleraar humane voeding en deed in die hoedanigheid veel onderzoek naar de rol van LCD bij afvallen en diabetes type 2. Hij is een groot voorstander van dit dieet, waarbij je in de eerste periode van acht weken zo’n 800 tot 1200 calorieën per dag binnenkrijgt.

Saris: “Men verliest hiermee zo’n 10 tot 12 kilo en verlaagt het cholesterolgehalte. Ook blijkt dat patiënten zich daardoor psychisch een stuk beter voelen. De resultaten zijn verbluffend. Ongeveer 60 tot 80 procent van diabetespatiënten met type 2 kan, na het afronden van het dieet, sterk verminderen of zelfs stoppen met medicijnen.”  

Gouden combinatie 

Simpel dus, zou je zeggen. Iedereen met diabetes type 2 moet zo snel mogelijk aan het LCD. Toch blijkt het nog niet zo gemakkelijk, aldus Wim Saris. “Het effect hangt af van hoe je het vervolgens voortzet. Het LCD is een startpunt, van daaruit moet je gezond blijven eten en ook spierweefsel ontwikkelen door meer te bewegen.

We volgden in een onderzoek diabetespatiënten die na het dieet wel en juist niet snel aankwamen en ook vaak weer aan de medicijnen moesten. Het verschil was de mate waarin ze bewogen. Je hoeft heus geen halve marathon te rennen, maar het omslagpunt bleek bij 1 á 1,5 uur lichaamsbeweging per dag te liggen. Dat mag van alles zijn: traplopen, wandelen, fietsen of zwemmen.” 

Het LCD is een startpunt, van daaruit moet je gezond blijven eten en ook spierweefsel ontwikkelen door meer te bewegen

Begeleiding 

In principe kan iedereen met diabetes type 2 het LCD proberen. Alleen mensen met ernstige nierproblemen moeten opletten. Je drinkt namelijk veel water, want je nieren moeten alle afvalstoffen verwerken. Hoogleraar Saris adviseert dan ook om dit altijd in overleg met je huisarts te doen: “Zij kunnen je doorverwijzen naar een diëtist en de situatie monitoren.

Je wil natuurlijk niet dat je te snel met je medicijnen stopt en een hypo krijgt. Maar als je het zorgvuldig aanpakt, is het LCD een uitstekend hulpmiddel. Vooral de eerste dagen zijn behoorlijk pittig, daarna is de hongerklop een stuk minder en heb je sneller een verzadigd gevoel. Zet dan door, want de vetverbranding komt pas na een aantal dagen goed op gang. Maar het is écht de moeite waard.”

Next article