Home » Diabetes » Leven met diabetes
Diabetes

Leven met diabetes

Verpleegster doet bloedtest. Hand met bloeddruppel en glucosemeter.
Verpleegster doet bloedtest. Hand met bloeddruppel en glucosemeter.

Het aantal mensen met diabetes stijgt, zegt Jeroen Doorenbos van Diabetesvereniging Nederland (DVN), en dat is kwalijk vanwege de gevaren en de invloed die de aandoening soms heeft op het dagelijks leven.


“In Nederland hebben 100.000 tot 110.000 mensen diabetes type 1 en maar liefst 950.000 type 2. Wereldwijd zijn er 425 miljoen mensen met een van de varianten van diabetes. Dat is ontzettend veel en het aantal stijgt nog steeds. Met name de groep met type 2 neemt toe. Net daarom wordt het ook wel een volksepidemie genoemd.”

De verschillen

“De twee typen diabetes verschillen wezenlijk. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich verzet tegen insulineproducerende cellen. Omdat het deze uitschakelt, maakt het lichaam geen insuline meer aan. Insuline is essentieel voor de glucosehuishouding en een juiste verwerking van suiker in het lichaam. Iedereen kan diabetes type 1 krijgen, al wordt de diagnose meestal op jonge leeftijd gesteld. Soms ligt de oorzaak in een erfelijke aanleg, ook kan deze vorm ontstaan als het afweersysteem door een andere aandoening wordt getriggerd.

Diabetes type 2 wordt een volksepidemie genoemd

Jeroen Doorenbos (Diabetesvereniging Nederland)

Bij diabetes type 2 is er sprake van insulineresistentie. Het idee heerst dat het ontstaan van deze aandoening uitsluitend is toe te schrijven aan leefstijl, maar soms spelen er andere factoren een rol zoals een te late of overmatige aanmaak van insuline of een erfelijke aanleg. Vroeger waren het vooral de ouderen die met diabetes type 2 te maken kregen. Nu zijn dit ook steeds meer jongere mensen.”

Symptomen

“De twee meest voorkomende typen wijken ook in symptomen van elkaar af. Type 1 openbaart zich meestal vrij duidelijk. De overwegend jonge mensen met deze aandoening worden vaak in eerste instantie vreselijk ziek, drogen snel uit, vermageren sterk en zijn meestal dodelijk vermoeid.

Bij type 2 is van dat soort signalen vaak minder sprake. Een vermoeid gevoel is doorgaans het eerste kenmerk. Later kunnen mensen met deze aandoening een grotere behoefte krijgen aan eten en drinken.”

Vaatschade

“De twee typen diabetes hebben gemeenschappelijk dat er te veel glucose in het bloed zit. Een teveel aan glucose is schadelijk voor de bloedvaten. Vaatschade vergroot de kans op vaataandoeningen en op de lange termijn ook de kans op overlijden.

Glucosemeter, appel en sportschoenen tegen lichtblauwe achtergrond.
“Bij beide typen is een wijziging van de levensstijl vaak noodzakelijk.”

Doordat bij de groep mensen met diabetes type 2 de diagnose vaak vrij laat gesteld wordt, kan er al een tijdje sprake zijn van vaatschade. Bij type 1 is de zorg er meestal vrij snel bij, al leeft deze groep weer langer met diabetes en met de mogelijke gevolgen. Diabetescomplicaties zorgen onder meer voor nierfalen, neuropathie en oogschade.”

Ingrijpend

“Bij beide typen is een wijziging van de levensstijl vaak noodzakelijk. Daarbij kun je denken aan een beperking van de koolhydraatinname en meer beweging. Hoewel de aandoening in ernst varieert, kan diabetes heel ingrijpend zijn. Mensen met diabetes type 1 moeten insuline injecteren. Veelal zijn ze de hele dag aan het meten en rekenen om de hoeveelheid insuline en voeding in balans te houden. De juiste balans vinden tussen koolhydraten, beweging en insuline kan echt heel lastig zijn.

De juiste insulinebalans vinden kan heel lastig zijn

Verder heeft diabetes grote invloed op het energieniveau, een gegeven waar patiënten en hun omgeving rekening mee moeten houden. Soms is het moeilijk om bijvoorbeeld de taken op het werk goed te blijven uitoefenen. Ook leven er misverstanden. Mensen met diabetes type 2 krijgen soms onterecht een stempel dat ze er een ongezonde levensstijl op nahouden.”

Ontwikkelingen

“Een positieve wending is dat er ontwikkelingen zijn in de behandeling en begeleiding van mensen met diabetes. Zo zijn er nu hulpmiddelen zoals glucosesensoren op de markt en wordt er een kunstalvleesklier ontwikkeld voor mensen met type 1. Daarnaast is er een nieuwe generatie medicijnen. Gelukkig groeit het aantal behandelmogelijkheden voor mensen met diabetes dus ook.”

Next article