Home » Gezondheid van de vrouw » Vaginale klachten na de overgang? Blijft er niet mee rondlopen 
Sponsored

Vaginale droogte, pijn bij seks en irritatie en gevoeligheid. Wist je dat dit een gevolg kan zijn van de overgang? Anke* vertelt over haar ervaringen met vaginale atrofie en wat haar geholpen heeft. 

Wanneer ontstonden de klachten? 

“Tijdens en na de overgang kreeg ik wat kwaaltjes. Zo had ik steeds vaker pijn tijdens en na het vrijen. Ook ervaarde ik geregeld een schraal gevoel in en rondom mijn vagina. Aanvankelijk ging ik in de weer met allerlei zalfjes en glijmiddelen, maar dat hielp nauwelijks. Vervolgens ging ik als een gek googelen. Daar werd ik niet wijzer van, wél angstiger. Want je leest de meest vreselijke verhalen en gekke ziektebeelden. Uit angst heb ik een tijdje gewacht om naar de huisarts te gaan. Tegen beter weten in, maar ergens hoopte ik dat mijn klachten vanzelf zouden overgaan. Wat het ook is: als er iets is rondom je vagina, is dat heel intiem. Je vraagt ook niet zo snel aan je collega of buurvrouw: ‘heb jij hier ook last van?’ Daarin heb ik me best eenzaam gevoeld.” 

Wanneer dacht je: misschien moet iemand hier toch eens naar kijken? 

“Toen ik naast de andere klachten ook nog eens licht bloedverlies kreeg, was dat voor mij een duidelijk signaal. Ik stapte naar de huisarts, ook al voelde ik wel enige gêne om mijn vaginale klachten te bespreken. Gelukkig ging het gesprek goed en werd ik serieus genomen. Ik kreeg een uitstrijkje en werd doorverwezen naar de gynaecoloog. Die vermoedde vaginale atrofie. Met het ouder worden verzwakt het vaginale weefsel en je slijmvliezen, dit komt door de afname van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Zodoende kunnen allerlei klachten ontstaan, zoals de mijne.” 

Wat waren de vervolgstappen? 

“Ik kreeg op basis van het onderzoek een advies en behandeling aangewezen. Ik ben blij dat ik nu weer oprecht kan genieten van intimiteit, zonder bang te zijn voor pijn en ongemak. Wat het is: als je intiem bent en dan klachten ervaart, ga je soms uit angst al ‘voorsorteren’. Maar dat werkt natuurlijk niet. Het drukt echt een stempel op je seksualiteitsbeleving.”

Vaginale klachten zijn normaal, maar het is niet normaal om daarmee te blijven rondlopen

Wat zou je andere vrouwen willen meegeven? 

“De drempel om met vaginale klachten naar de dokter te gaan, is vaak hoog. Maar daarmee doe je jezelf tekort. Je bent niet abnormaal als je last krijgt van vaginale droogte, schraalheid of pijn bij seks. Sterker nog, het is eerder normaal, vanwege de hormonale veranderingen die je als vrouw in en tijdens de overgang ervaart. Maar het is niet normaal om eindeloos met je klachten rond te blijven lopen. Bovendien, ook na de overgang mag je genieten van seks, zonder pijn. Mijn advies: praat erover met je partner, vriendinnen of een vertrouwd persoon uit je omgeving. Of zoek naar lotgenoten of advies op internet bij betrouwbare bronnen, zoals de stichting Voices for Women. Wacht vooral niet te lang met hulp inschakelen als je klachten blijft houden. Want er zijn er middelen die je kunnen helpen!” 

*Wegens privacy redenen is Anke een fictieve naam. Haar gegevens zijn bij de redactie bekend.

Next article