Home » Gezondheid van de vrouw » Wat je moet weten over vleesbomen in de baarmoeder
Sponsored

Altijd veel bloedverlies tijdens je menstruatie: iets dat erbij hoort? Of is er meer aan de hand en zijn het myomen, oftewel ‘vleesbomen’? Gynaecoloog Marlies Bongers licht toe.

Myomen, wat zijn dat precies?

“Ze staan ook wel bekend als ‘vleesbomen’, hoewel ik zelf liever spreek over spierbollen. De baarmoeder is eigenlijk één grote dikke spier. Daarin kunnen kleine of grotere bolletjes spierweefsel ontstaan. Deze bollen kun je vinden aan de buitenkant van de baarmoeder, in de baarmoederspier en soms ook bij de baarmoedermond. Myomen komen bij zo’n 70 procent van de vrouwen voor, en het lijkt erop dat het aantal  stijgt bij vrouwen in hun veertiger jaren.”

Hoe merk je dat je last hebt van dergelijke spierbollen?

“Sommige myomen geven geen klachten, maar anderen doen dit zeker wél. Dat merk je door hevige buikpijn en/of veel bloedverlies tijdens de menstruatie. Ook kunnen de spierbollen / myomen aanvoelen als een steen in je buik. Soms drukken ze op de blaas, wat erg vervelend kan zijn.”

Wat is de impact van maandelijks overmatig bloedverlies te hebben?

“Dit kan enorm zijn. Continu tijdens die eerste paar dagen van je menstruatie denken: lek ik niet door? Het kan je professionele en privéleven immers dagelijks belemmeren. Bovendien kan té veel bloedverlies voor ijzertekort zorgen en je futloos en moe maken.”

Wanneer spreekt men van overmatig bloedverlies?

“Het is best lastig om te weten wat een ‘normale’ menstruatie is en wanneer je te veel bloedverlies hebt en aan de alarmbel moet trekken. Maar als je de eerste drie dagen van je menstruatie dagelijks zo’n vijf grote maandverbanden of tampons gebruikt die dan telkens helemaal doordrenkt zijn, is dat echt veel. Dan is het verstandig om een dokter te raadplegen.

Vaak bikkelen vrouwen maar door, willen geen ‘zeur’ zijn of denken dat een zware menstruatie iets is dat ‘erbij hoort’.

Welke vervolgstappen zijn er?

“Allereerst: de juiste diagnose. Dat kan veel rust en opluchting geven. Vervolgens wordt bekeken waar de spierbollen zitten en of deze operatief verwijderd kunnen worden. Ook zijn er radiologie-technieken en nieuwe behandelingen mogelijk om de myomen te laten krimpen. Verder kan er in sommige gevallen voor gekozen worden om de baarmoeder te verwijderen.”

Zijn er ook medicijnen beschikbaar?

“Zeker, de GnRH – agonisten werken specifiek in op de vleesbomen en kunnen ervoor zorgen dat ze kleiner worden. Echter deze zijn gelimiteerd in tijdsgebruik door o.a. ongewenste effecten op de botmineraaldichtheid.  Anderzijds zijn er ook medicijnen die op de symptomen gelinkt aan vleesbomen gaan werken  en bijvoorbeeld voor minder bloedverlies en bekkenpijn zullen zorgen welke op een langere termijn mogen gebruikt worden. Dit zijn de GnRH-antagonisten. Beide medicijnen zullen de vrouwelijke hormonen die het lichaam zelf maakt onderdrukken en daarmee de myoomgroei remmen. Verder kan de anticonceptiepil goed helpen om de menstruaties minder hevig te maken, zeker als je die doorslikt. Voor vrouwen boven de veertig is dat niet altijd een goede optie. Ook zijn er medicijnen die je kunt slikken om het bloedverlies tijdens je ongesteldheid te verminderen.”

Wat wilt u vrouwen meegeven die maandelijks erg veel bloedverlies hebben?

“Bedenk goed hoe het is gesteld met je menstruatie en wat de impact daarvan is op je leven. En als je twijfelt, zoek dan hulp. Vaak bikkelen vrouwen maar door, willen geen ‘zeur’ zijn of denken dat een zware menstruatie iets is dat ‘erbij hoort’. Mijn oproep is juist: nee, het hoort er niet bij. Praat erover! En ga naar je arts. Want er valt doorgaans echt wat aan te doen wat ten goede komt van de kwaliteit van leven van de vrouw.”

Meer informatie

Meer weten over menstruaties en de werking van de baarmoeder? Dr. Marlies Bongers schreef samen met Corien van Zweden het boek “Biografie van de baarmoeder – het ingenieuze orgaan dat vaak niet begrepen wordt”.

2023-055, date of revision 03/2023

Next article