Skip to main content
Home » Gezondheid van de vrouw » Zeg ‘nee’ tegen HPV: het belang van een uitstrijkje
Gezondheid van de vrouw

Zeg ‘nee’ tegen HPV: het belang van een uitstrijkje

Ieder jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker1. Ervaringsdeskundige Didi Redegeld (32) is één van hen. Samen met gynaecoloog-oncoloog dr. Nienke van Trommel, vertelt zij haar verhaal over baarmoederhalskanker. 

Dr. Van Trommel, u bent gynaecoloog-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek. Hoe merk je dat je het humaan papillomavirus (HPV) hebt? 

“Vaak heb je geen of nauwelijks klachten. Het is een heel besmettelijk virus, maar in principe ruimt je afweersysteem dat zelf op. Bij sommige mensen is de infectie echter langdurig aanwezig, wat voor onrustige cellen in je slijmvliezen kan zorgen. Dat kan klachten geven als tussentijds bloedverlies, maar ook jeuk en meer of afwijkende afscheiding. Als die onrustige cellen jarenlang blijven zitten, kan dat mogelijk op zes verschillende plekken in het lichaam kanker veroorzaken, waaronder de baarmoederhals, maar ook de penis en anus.” 

Hoe kun je je laten testen op HPV? 

“Vanaf je dertigste tot je zestigste word je uitgenodigd om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Dat gezegd hebbende: het blijft heel belangrijk om je bij klachten altijd na te laten kijken. Dus óók als je niet in de leeftijdscategorie van het bevolkingsonderzoek valt. Bovendien: schaam je niet om je te laten testen, vrijwel iedereen die seksueel actief is, krijgt met HPV te maken. Om het testen toegankelijker te maken, worden er momenteel nieuwe testmogelijkheden onderzocht, zoals via de urine of zelftesten via een vaginale ‘swab’.” 

Ik was vol vertrouwen, maar toen kwam de bus van links: ik had baarmoederhalskanker

Didi, door het bevolkingsonderzoek kwam aan het licht dat je baarmoederhalskanker had? 

“Klopt. Een uitstrijkje bij de huisarts wees uit dat ik PAP3b had, oftewel de nodige onrustige cellen. Ik werd doorverwezen naar een lokaal ziekenhuis voor een biopt. En toen kwam de bus opeens van links: ik bleek baarmoederhalskanker te hebben. Heftig, want klachten had ik niet. Ik voelde me fit en was gezond.” 

Welke vervolgstappen zijn er toen genomen?  

“In het Antoni van Leeuwenhoek was net een nieuwe studie begonnen, waarbij baarmoeder besparend behandeld wordt. Na de nodige testen kwam ik hiervoor in aanmerking en kreeg ik de twijfelachtige, maar ook mooie eer om ‘patient zero’ te zijn. Ik ben twee keer geopereerd, waarbij mijn lymfeklieren en een stukje baarmoederhals zijn verwijderd. Ook heb ik negen weken chemobehandelingen gehad.” 

Hoe hebben de behandelingen uitgepakt? 

“Het was intens, maar mét resultaat. Sinds augustus 2021 ben ik schoon en geniet ik weer volop van het leven. Ik kijk positief naar de toekomst en wie weet ooit met een kindje. Want doordat mijn baarmoeder bespaard is gebleven, is die optie er nog. Ik ben dan ook erg dankbaar voor alle goede zorg. En zeker ook voor het gegeven dat we er op tijd bij waren.” 

Wat zou je anderen willen meegeven? 

“Ik gun het vrouwen zó om preventief te handelen. Ik snap dat er angst is qua testen, maar doe het alsjeblieft. Want doe je het niet, dan kan je leven er opeens heel anders uitzien. Heb je baarmoederhalskanker en wil je weten of een baarmoeder besparende behandeling voor jou mogelijk is? De studie in het Antoni van Leeuwenhoek loopt nog steeds.”

1 https://www.rivm.nl/bevolkingsonderzoek-baarmoederhalskanker

Meer informatie

Stichting Olijf is de patiëntenorganisatie voor vrouwen met gynaecologische kanker. Elk jaar horen ruim 4.800 vrouwen dat ze hieraan lijden. Olijf is er 7 dagen per week voor deze vrouwen en hun naasten. Ga naar www.olijf.nl voor meer informatie. 

Next article