Home » Hart en Bloed » De beste basis voor hart- en vaatgezondheid
Cardiovasculaire gezondheid

De beste basis voor hart- en vaatgezondheid

Gezonde voeding
Gezonde voeding

Door gezond te eten en voldoende te bewegen creëer je een optimale basis voor een goede cardiovasculaire gezondheid. Goede voeding kan je helpen bij het gezond houden van hart en bloedvaten.


Cardiovasculaire gezondheid  

“Wij weten dat je de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten kunt verkleinen door bepaalde voedingsmiddelen in je dagelijkse voeding op te nemen”, stelt dr. ir. Astrid Postma, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum.

“Ook is bekend dat als je al last hebt van cardiovasculaire aandoeningen deze voedingsmiddelen je kunnen helpen bij het verbeteren van je hart- en vaatgezondheid. Ze hebben een positieve invloed omdat ze je helpen je cholesterolgehalte goed te houden of goed te krijgen.”

Astrid Postma

Je kunt zelf invloed uitoefenen op je hart- en vaatgezondheid

dr. ir. Astrid Postma (expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum)

Andere voedingsmiddelen kun je soms beter vermijden. “Is je bloeddruk hoog, gebruik dan minder zout en vermijd zoethout en zoethoutthee. Dat zijn producten waarvan bekend is dat ze de bloeddruk verhogen.”

Rol van voeding

“Goede voedingsstoffen zitten bijvoorbeeld in groente en fruit, volkoren graanproducten en dranken als thee en water”, legt Postma uit. “Thee en water leveren wel vocht maar er zitten geen calorieën of suiker in.

Denk ook aan producten met onverzadigde vetten zoals noten, olijfolie, avocado en vette vis. Die voeding helpt je echt bij het verbeteren van je hart- en vaatgezondheid. Richtlijnen over gezonde voeding zijn niet voor niets opgenomen in de officiële behandelrichtlijnen die cardiologen hanteren.”

Gezonde voeding past in de richtlijn voor het verbeteren van cardiovasculaire gezondheid

Fabels

Er zijn, als het gaat om het in conditie krijgen van je hart en bloedvaten, ook een paar hardnekkige fabels. “De laatste tijd hoor en lees je regelmatig dat verzadigde vetten, zoals die bijvoorbeeld voorkomen in volle melk, volle yoghurt en roomboter, gezond zouden zijn. Dat is echt niet het geval. De wetenschap is er heel duidelijk over dat het belangrijk is te kiezen voor onverzadigde vetten.”

Ook het idee dat een glas wijn per dag goed is voor je bloedvaten verwijst Postma naar het rijk der fabelen. “De laatste onderzoeken tonen onomstotelijk aan dat alcohol geen enkele positieve bijdrage levert aan je gezondheid.”

Next article