Home » Hart en Bloed » De rol van voedingsstoffen bij een goede cardiovasculaire gezondheid
Cardiovasculaire gezondheid

De rol van voedingsstoffen bij een goede cardiovasculaire gezondheid

Houten lepels met voedingssupplementen op blauwe achtergrond.
Houten lepels met voedingssupplementen op blauwe achtergrond.

Om je hart en bloedvaten vitaal te houden is het belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen. Ook niet roken draagt bij tot een goede hartgezondheid. Maar welke voedingstoffen uit ons dieet zijn specifiek belangrijk voor ons hart en onze bloedvaten?


Omega-3 vetzuren zitten vooral in vette vis en zijn gunstig voor hart en bloedvaten. De vetzuren in de omega-3-familie zijn alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

EPA en DHA hebben beiden een gunstige werking op de bloeddruk en helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Als je niet één keer per week vette vis eet, dan is een voedingssupplementen met visolie een goede aanvulling om je inname van omega-3 vetzuren te verhogen.

Naast vetzuren zijn ook vitamines en mineralen belangrijk voor het hart. Denk hierbij aan foliumzuur, vitamine B1, kalium en vitamine K. Foliumzuur helpt bij de verlaging van het homocysteïnegehalte, wat goed is voor hart. Kalium is goed voor de bloeddruk en vitamine K2 heeft een beschermende rol bij aderverkalking. Dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

Flavonoïden zitten veel in fruit en groenten en geven daar kleur aan. Maar ze blijken ook erg belangrijk te zijn voor ons hart. De meest bekende zijn: flavonen (uit citrusvruchten, thee en cacao), isoflavonen (uit soja) en proanthocyanidinen OPC (uit druivenpitten en cacao).

Deze stoffen helpen de bloedvaten soepel te houden en hebben een gunstige invloed op bloedstolling, de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Flavonoïden zijn ook te koop als voedingssupplementen.

Extra inname van mineralen bij medicijngebruik. Ben je hartpatiënt en slik je de plastablet hydrochloorthiazide? Bij langdurig gebruik van dit middel kunnen magnesium- en kaliumtekorten in het lichaam ontstaan.

Deze tekorten kunnen vermoeidheid, spierkramp, hartkloppingen of hartritmestoornissen geven. Het is goed om hier bedacht op te zijn en dit eventueel met je cardioloog of huisarts te bespreken.


Next article