Home » Hart en Bloed » Herken de symptomen van boezemfibrilleren
Boezemfibrileren

Herken de symptomen van boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren is een veel voorkomende hartritmestoornis die niet levensbedreigend is. Toch is het belangrijk de symptomen te herkennen en een gezonde leefstijl na te streven.


avatar

Paul Weijers

Huisarts bij Huisartsenpraktijk Montfort

Wat is boezemfibrilleren?

“Bij boezemfibrilleren is de hartslag onregelmatig en meestal ook te hoog”, vertelt huisarts Paul Weijers van Huisartsenpraktijk Montfort. “De aandoening is niet levensbedreigend maar het hart wordt wel zwaarder belast. Er is een verhoogde kans op het ontstaan van bloedstolsels met name in de linkerboezem. Doordat de boezems onvoldoende samentrekken, kan het bloed langzamer gaan stromen. Hierdoor neemt de stolling toe en kan het bloed zelfs gaan klonteren.

Deze klonters worden ook wel stolsels genoemd. Indien een dergelijk stolsel met de bloedstroom wordt meegevoerd (embolie) en een bloedvat afsluit, ontstaat een infarct. Dit kan op diverse plekken in het lichaam gebeuren. Daarom is het belangrijk om de symptomen van boezemfibrilleren te herkennen en een afspraak te maken met de huisarts als je denkt dat je er last van hebt.”

Hoe weet je dat je last hebt van boezemfibrilleren?

“Je kunt bijvoorbeeld last hebben van hartkloppingen, vermoeidheid en benauwdheid bij inspanning. Sommige mensen hebben veel last, anderen weer weinig. Maar ook als je weinig klachten hebt, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan.

Een goede behandeling verkleint namelijk de mogelijkheid op het ontwikkelen van complicaties. Daarbij kun je denken aan een TIA of een herseninfarct. Zo’n infarct ontstaat doordat stolsels vanuit het hart doorschieten naar de hersenen. Om dat risico te verminderen zijn diverse behandelingen mogelijk.”

Zijn er mensen met een verhoogd risico op het krijgen van deze aandoening?

“Inderdaad. En gelukkig zijn die vaak al bekend bij hun huisarts. Ouderen lopen bijvoorbeeld een hoger risico. Als boezemfibrilleren in de familie vaker voorkomt, of als je vader of moeder een andere hart- of vaatziekte heeft, dan is de kans dat jij het ook krijgt groter. Ook mensen met een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, diabetes of hartfalen en mensen die al eens een hartinfarct hebben gehad lopen een hoger risico om deze aandoening te krijgen.”

Kun je zelf iets doen om de kans op complicaties te verkleinen?

“Natuurlijk is een gezonde leefstijl voor iedereen belangrijk. Verder is bekend dat koorts en ontstekingen een aanval van boezemfibrilleren kunnen uitlokken en dat griep bij mensen die last hebben van boezemfibrilleren eerder kan leiden tot complicaties. Ook duurt het herstellen van griep vaak langer. Daarom krijgen mensen die hiermee bekend zijn een oproep van hun huisarts voor de jaarlijkse griepprik.”

Next article