Home » Hersenspinsels » Laat het maar kraken, daar in de bovenkamer
Erik Scherder

Laat het maar kraken, daar in de bovenkamer

Foto: Daan Brand

De coronacrisis is een periode vol valkuilen. Maar juist als dingen moeite kosten, fleurt je brein op. Ga een flink eind lopen met de hond, maak een moeilijke puzzel. Fysieke inspanning en krakende hersenen helpen je fitter de pandemie door. 

Geschreven door: Erik Scherder 

We leven het afgelopen jaar als het ware allemaal een beetje in een isoleercel. Hersenonderzoekers zoals ik doen veel onderzoek in de bajes. Dat is een verarmde omgeving, zonder veel prikkels – ontzettend slecht voor je brein. Ik zou er gek van worden. Sluit je mij op in een isoleercel, dan ga ik hallucineren. En ga ik gillen. ‘AAAAA!’ Als ik dat doe, dan weet ik: ik leef nog. Hersenen hebben een verrijkte omgeving nodig – of je nu in de gevangenis zit, of in een kleinere wereld leeft door corona. 

Wil je mentaal fit blijven, dan moet het bloed goed door je hersenen stromen. En je moet je brein een beetje uitdagen. Er zijn verschillende netwerken in de hersenen die een rol spelen bij het reguleren van emoties. Die zorgen ervoor dat je gevoelens als somberheid, eenzaamheid en depressiviteit de baas kunt zijn. Maar dan moet je die netwerken wel aanzetten! 

Dat begint ’s ochtends al. Vóór corona begon je misschien met een snel ontbijt, tien minuten fietsen, trein pakken, het station in, trap op, trap af, snel een cappuccino mee. En dan was het nog niet eens 9 uur. Die cognitieve en lichamelijke inspanning is uitstekend voor je dag- en nachtritme. Dus sta ook nu lekker vroeg op! Ga overdag tussen het werk door minstens een halfuur fietsen! Mezelf heb ik bovendien aangeleerd om na elk halfuurtje werk even op te staan. Moet ik bellen? Dan bewaar ik dat voor die momenten. Daarnaast vergader ik veel lopend. Vaak zelfs met hond en al. 

Alles draait om de combinatie van fysieke en mentale inspanning. Of je nu loopt met de hond, nadenkt over ingewikkelde dingen of een moeilijke puzzel maakt: het is allemaal goed. Uit alle grote studies over het effect van corona komt één ding naar voren: inspanning. Houd je lichaam en geest in beweging. Door te bewegen, versterk je je immuunsysteem. Niet dat je dan niet ziek kunt worden, maar je vermindert de risico’s. En als je tóch ziekt wordt, dan wellicht minder ernstig. 

Ook bestaan er veel studies over het positieve effect van denksporten, zoals schaken en dammen. Zelfs voetbaltrainer Josep Guardiola schaakt met zijn spelers. Waarom dat zo goed werkt? Elk potje is anders. Wat je ook doet, of het nu schaken, dammen of een sudoku is, als het je moeite kost, dan ben je goed bezig. Laat het maar kraken, daar in de bovenkamer. 

Deze periode kent veel valkuilen. Maar als dingen moeite kosten, bedenk dan: dat is juist goed voor je brein! Blijf actief, zowel fysiek als mentaal. Zo’n pandemie willen we nooit meer. Een actieve leefstijl lost niet alles op, maar je maakt het risico op (ernstige) gevolgen van een nieuwe pandemie voor jezelf wel kleiner. 

Next article