Home » Huid » Verzorging van de droge huid
Huid 2018

Verzorging van de droge huid

Jonge schaarsgeklede vrouw smeert huidcrème op haar benen.
Jonge schaarsgeklede vrouw smeert huidcrème op haar benen.

Een droge huid is een veelvoorkomend huidprobleem. Soms zijn er oorzaken waar je zelf niet snel aan denkt. Hoe ontstaat of verergert een droge huid? En hoe verzorg je die? Huidhuis.nl, met alles over huidaandoeningen, geeft praktische adviezen.

Een droge huid kan er rood en geïrriteerd uitzien. Soms zijn er barstjes, jeuk en schilfers. Daardoor is de barrièrefunctie van de huid verstoord en kunnen schadelijke stoffen, bacteriën en schimmels makkelijker binnendringen. Ook is er een grotere kans op ontstekingen en infecties. Verzorg een droge huid daarom goed en laat je daarbij dienen van deskundig advies.

Adviezen bij wassen

Een droge huid kan meerdere oorzaken hebben. Denk daarbij aan ziekten, ouderdom, barre weersomstandigheden of bijvoorbeeld een te lage luchtvochtigheid bij een slecht ingestelde airconditioning. Maar ook van zoiets onschuldigs (en heerlijks) als te lang en heet douchen kun je een droge huid krijgen.

Door het douchen en baden te beperken, verbeter je de conditie van de droge huid. Tijdens te lang en/of te heet douchen spoel je namelijk de vetlaag van de huid. Zo wordt bij kinderen jonger dan 1 jaar geadviseerd om het douchen bij 2 tot 3 keer per week te houden, met een watertemperatuur van hooguit 37 graden Celcius.

Maar ook van zoiets onschuldigs (en heerlijks) als te lang en heet douchen kun je een droge huid krijgen.

Verder is het verstandig om bij het douchen geen zeep te gebruiken. Door de ontvettende werking van zeep wordt de huidbarrière namelijk verminderd. Wil je toch zeep gebruiken, neem dan een pH-neutrale (pH =7) zeep zonder kleur- en geurstoffen, zoals een zeepvrije waslotion. Wie liever baddert, kan het badwater aanmengen met olie.

Na het douchen of baden kun je je het beste afdrogen door je huid droog te deppen en niet te wrijven met een ruwe handdoek. Probeer daarna verder binnen drie minuten je huid in te smeren met een vette zalf. Dan trekt de zalf beter in.

Verzorgen met zalven, crèmes en lotions

Verzorg de droge huid door die (onder meer) vet en soepel te houden. Dit kan met zalf,vetcrèmes, crèmes of een lotion. Maar wat is het verschil?

Een zalf is een vet smeersel dat weinig water bevat. Vaak vind je de Latijnse naam voor zalf op de verpakking: Unguentum. Zalf mag dan niet makkelijk doordringen, het heeft een betere beschermende en afdekkende werking in vergelijking tot een crème of lotion.

Smeer een neutrale zalf zo vaak als nodig is, maar niet bij warm weer, koorts of inspanning. Anders blijft zweet door de afdekkende werking onder de zalf zitten. Dit kan gaan jeuken.

Vetcrèmes zijn crèmes die een deel vaseline bevatten. Ze zijn vetter dan een gewone crème, maar weer minder vet dan een zalf. Is een zalf te vet, dan wordt vaak een  vetcrème voorgeschreven. De huid wordt anders afgesloten en er kunnen pukkeltjes ontstaan.

Crèmes zijn smeersels met vet en water. Bij warm weer, sport en inspanning of koorts kun je beter een crème gebruiken. Deze trekt namelijk makkelijk in de huid, waardoor het transpireren ervan mogelijk blijft. Maar heb je jeuk, gebruik dan geen crème. Het aanwezige water erin kan een uitdrogend effect op je huid hebben en méér jeuk veroorzaken.

In een lotion, ten slotte, zit meer water dan vet. Bij jeuk wordt een lotion afgeraden door het uitdrogende effect. Maar je kunt een lotion wel gebruiken voor een lastig in te smeren plek, zoals op de hoofdhuid.

Next article